Marianne Vos heeft woensdag de eindzege veroverd in de Franse etappekoers Trophée d'Or Féminin. De leidende positie van de wielrenster van Rabobank-Liv/Giant kwam in de zesde en laatste etappe van Orval naar Saint-Amand-Montrond niet in gevaar.

De zege in de rit ging naar Vos' ploeggenote Annemiek van Vleuten, die na 88 kilometer te snel was voor de Italiaanse Marta Tagliaferro en de Britse Laura Trott.

Achter Vos, die in totaal drie etappes won, eindigde haar landgenote Anna van der Breggen als tweede. Lucinda Brand van Rabobank zorgde voor een volledig oranje podium.

Voor de olympisch en wereldkampioene betekende de Trophée d'Or een serieuze test om te kijken hoe haar rug het zou houden. Vos heeft al enige tijd klachten, waardoor ze genoodzaakt is het iets rustiger aan te doen.

Zo laat ze, met oog op het WK, onder meer de Holland Ladies Tour schieten. ''Mijn rug heeft het gehouden. Daar ben ik zeker zo blij mee als met de overwinning'', stelde Vos tevreden vast.

De Brabantse sloeg al in de eerste rit haar slag; ze won de etappe en pakte de leiderstrui die ze in het vervolg niet meer afstond. Echt in gevaar kwam die trui ook niet. ''De ploeg reed sterk en we hadden voortdurend controle'', verklaarde Vos.

''Er was veel respect en bij sommige ploegen was volgens mij de moed al in de schoenen gezonken. Maar je moet toch opletten. De verschillen waren niet dusdanig dat we op ons gemak konden zitten. Maar we zijn geen moment in paniek geweest.''