De KNVB heeft woensdagochtend de nieuwe categorie-indeling bekendgemaakt. De Jupiler League-clubs Fortuna Sittard en FC Emmen zijn de enige clubs in categorie 1, wat erop neerkomt dat zij onder verscherpt toezicht staan van de voetbalbond wegens financiële problemen.

Bij het vorige meetmoment, een aantal maanden geleden, behoorde ook ADO Den Haag nog tot de zorgenkindjes. Eind juli maakte de residentieclub zelf al bekend dat het zou promoveren naar categorie 2.

In categorie 2 (voor clubs wier financiële situatie voldoende is) zitten liefst 23 clubs, waaronder Feyenoord, AZ, FC Twente en eredivisiekoploper PEC Zwolle.

De licentiecommissie van de KNVB heeft negen clubs in categorie 3 ingedeeld. De financiële situatie van Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, MVV, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam wordt als goed beoordeeld.

"We constateren dat clubs over het algemeen blijven werken aan economisch herstel. Een ontwikkeling die van groot belang is voor het profvoetbal in Nederland. De clubs zijn doordrongen van het belang van een stabiel financieel beleid", aldus Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en onder andere verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de KNVB.

Twee jaar geleden behoorden nog dertien clubs tot categorie 1. Het volgende meetmoment is 1 november. De clubs moeten dan de jaarcijfers 2012/2013 en prognosecijfers 2013/2014 overleggen.