De omvangrijke Nederlandse roeiploeg heeft bij de WK in Zuid-Korea nog altijd geen noemenswaardige averij opgelopen. Ook de vierde dag op het Tangeum Lake in Chungju, waar donderdag een tyfoon wordt verwacht, verliep naar wens voor Oranje.

De twee Achten kwalificeerden zich via de herkansing alsnog voor de finale en skiffeur Roel Braas plaatste zich voor de halve eindstrijd.

De nieuwe Holland Acht eindigde achter Frankrijk (5.31,20) op de tweede plaats (5.31,64). Dat was precies voldoende voor kwalificatie. Nummer drie Australië (5.33,93) redde het niet.

''We hebben rechtgezet wat in de serie niet goed ging'', liet Sjoerd de Groot (Proteus Eretes) weten. De Holland Acht eindigde maandag in de voorronde op de derde plaats doordat het team volgens coach Geert-Jan Derksen iets te behoudend roeide.

Volgens De Groot is zondag in de A-finale alles mogelijk. ''Maar dan moeten we wel een perfecte race varen, zoals eerder dit seizoen tijdens de wereldbekerfinale in Luzern het geval was. Toen haalden we brons.''

Vrouwen

Ook de Nederlandse vrouwen Acht, die pas op het laatste moment voor het WK werd geselecteerd, kwam achter Groot-Brittannië (6.08,73) als tweede binnen in 6.09,40. Nummer drie Nieuw-Zeeland (6.10,25) moest genoegen nemen met een plaats in de B-finale.

Braas bereikte eveneens met de tweede plaats (7.06,23) de halve finales. Hij moest alleen oud-wereldkampioen Ondrej Synek uit Tsjechië (7.04,53) voor zich dulden.

Ook de nummer drie Artem Kosov uit Rusland haalde de halve eindstrijd, op gepaste afstand van het duo (7.13,22). Olympisch kampioen Mahe Drysdale uit Nieuw-Zeeland werd verrassend uitgeschakeld in een andere manche.

''Synek is dit seizoen met overmacht de sterkste, maar ik kon in deze race goed bij hem in de buurt blijven'', reageerde Braas tevreden. ''Ik heb agressief geroeid. Dit geeft me veel zelfvertrouwen voor de halve finales.''