Daniel Moreno heeft de vierde etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De renner van Katoesja was na 189 kilometer de sterkste in finishplaats Fisterra.

De Spanjaard zette op 500 meter van de streep aan en bleef Fabian Cancellara voor. De laatste kilometer ging licht bergop.

Chris Horner verloor de rode leiderstrui aan Vincenzo Nibali. De Amerikaan kreeg door een breuk in het peloton zes seconden aangesmeerd en heeft een achterstand van drie seconden op oud-winnaar Nibali.

Bauke Mollema was de beste Nederlander. De renner van Belkin werd vijfde en staat dertiende in het algemeen klassement.

Hoogerland

Johnny Hoogerland kwam tijdens de vierde rit ten val en moest behandeld worden aan zijn knie en elleboog. De Nederlander kon zijn weg wel vervolgen.

Het heuvelachtige parcours van de vierde etappe leende zich uitstekend voor een vlucht. Danilo Wyss (BMC), Nicolas Edet (Cofidis), Jussi Veikkanen (FDJ), Dennis Vanendert (Lotto-Belisol) en Alex Rasmussen (Garmin) waagden na tien kilometer een poging. Zij kregen de zegen van het peloton en bouwden een maximale voorsprong van 7,30 minuut op.

Met nog iets minder dan honderd kilometer tot de finish zette RadioShack zich op kop en samen met Omega Pharma-QuickStep werd het gat tot de vijf koplopers snel verkleind.

Aan de voet van de Mirador de Ézaro, op ruim 35 kilometer van het einde, bedroeg de voorsprong nog minder dan een minuut.

Poels

De enige klim van de dag zorgde voor diverse verschillen in het peloton. Met een stijgingspercentage oplopend tot maar liefst 28 procent, moesten diverse renners zelfs voet aan de grond zetten. Onder anderen Wout Poels kon bergop niet mee met de besten.

De Fransman Edet was de eerste renner die de top van de Mirador de Ézaro bereikte. Zijn voorsprong op het uitgedunde peloton bedroeg veertig seconden.

Hij kreeg al snel gezelschap van Luis Leon Sanchez, José Herrada, Dominik Nerz, Amets Txurruka en Angel Vicioso. De vlucht van de zes renners was geen lang leven beschoren. RadioShack voerde het tempo in het peloton op en rekende de vluchters rap in.

Op 500 meter van de finish zette Moreno aan en de Spanjaard bleef op de licht hellende aankomst Cancellara voor.

Bekijk alle klassementen