ZAGREB - Een mislukt landentoernooi gaf de aanzet voor een historische winst. Danny Heister en - vooral - Trinko Keen beseften na de vroege uitschakeling van Oranje op de EK tafeltennis dat er iets moest veranderen. Ze maakten hun hoofd leeg, bespraken een nieuwe tactiek en wonnen zowaar de bronzen medaille.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Nederlandse mannen-tafeltennis werd er op een EK-dubbel eremetaal veroverd. Een unieke podiumplaats met veel waarde. De bronzen medaille zal het NOCNSF er waarschijnlijk van overtuigen Keen en Heister optimaal te begeleiden naar de Olympische Spelen 2004 in Athene.

Zo zullen beide sporters hun A-status terugkrijgen, is de verwachting. Keen en Heister verloren zaterdag in de halve finale van het Duitse koppel Boll/Fejer-Konnerth, 2-4. Toch overheerste na afloop de blijdschap over de bronzen medaille.

"We doen veel samen en daarom wilden we ook met zijn tweeën een prestatie neerzetten", zei Keen. "In het landentoernooi, waar ik matig speelde, lukte dat niet. Dan is het natuurlijk een enorme opsteker wanneer je in het dubbel derde eindigt." Heister: "Dit maakt het toernooi helemaal goed."

Lian

De Luxemburgse tafeltennisster Ni Xia Lian heeft zaterdag de Europese titel veroverd. De speelster van De Treffers uit Klazienaveen was in de finale met 4-1 duidelijk te sterk voor haar Hongaarse opponente Krisztina Toth.