Richard Schuil beëindigt na dit seizoen definitief zijn loopbaan. De beachvolleyballer speculeerde eerder al over een afscheid, maar heeft nu definitief een beslissing genomen.

''Ik heb er lang over nagedacht, maar ik ben er uit'', aldus de 40-jarige Schuil dinsdag. ''We stonden op een tweesprong, of voluit trainen en doorgaan of stoppen."

"Ik heb er geen zin meer in om er vol voor te gaan. Ik kan het mentaal niet meer opbrengen. Het is mooi geweest.''

Schuil vormde met Reinder Nummerdor een succesvol koppel in het beachvolleybal. Daarvoor was hij actief in de zaal en behaalde met Oranje goud bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.

Maximale

Schuil en Nummerdor wonnen diverse toernooien op de World Tour. De inwoner van Amsterdam beschouwt het behalen van de derde Europese titel op rij in 2010 als hoogtepunt in het zand. ''Drie keer achter elkaar kampioen worden vond ik wel heel bijzonder. In de zaal was de olympische titel natuurlijk het mooiste.''

Hij sluit zijn loopbaan straks na twintig jaar voldaan af. ''Ik denk dat ik wel het maximale eruit heb gehaald. Ik heb aan vijf Spelen meegedaan en heb veel gewonnen. Het enige smetje is dat ik met Reinder nooit een olympische medaille heb gehaald. Maar verder kon het niet veel beter.''

Schuil laat aan NUsport weten dat hij zich eigenlijk al anderhalve maand geleden realiseerde dat nog drie jaar op topniveau spelen er niet meer in zat. "We hebben gespeeld wat we konden met minder trainingen. Dat was nog hartstikke leuk dit jaar, maar zo kun je niet verder."

De komende maanden spelen Schuil en Nummerdor nog het NK en de Grand Slam-toernooien in Peking en Sao Paulo. Daarna is het tijd voor rust. "Ik kan fysiek nog mee, het is meer mentaal. Ik wil ook weleens wat vaker thuis zijn. Dat heeft eigenlijk de doorslag gegeven."

Nummerdor

De 36-jarige Nummerdor hoopt ondanks het stoppen van Schuil nog door te kunnen gaan met beachvolleybal. "Ik heb nog de ambitie om door te gaan, maar dan moet het wel om de prijzen gaan", laat hij aan NUsport weten.

Nummerdor gaat na het NK van komend weekend in gesprek met de bond over zijn toekomst. "Het moet een goed vooruitzicht zijn. Ik moet wel weer fulltime dat programma in. Ik zou graag een jonge speler helpen om verder te komen, maar dan moet daar wel talent in zitten."

In dat geval denkt Nummerdor aan zijn vierde deelname aan de Olympische Spelen. "Dan ga ik nog drie jaar door en hoop ik Rio de Janeiro nog mee te maken."

Schuil denkt dat het moeilijk wordt voor Nummerdor om de juiste partner te vinden. "Dat moet wel een goede zijn en die liggen in Nederland niet voor het oprapen." De routinier wil zelf ook doorspelen in de eredivisie en maakt zich geen zorgen over de samenwerking met een andere partner. "Dat heb ik al eerder gedaan en dan is het toch meer voor de lol."