Marianne Vos is voor het eerst in ruim zes jaar tijd haar leidende positie op de wereldranglijst van de internationale wielerunie UCI kwijtgeraakt. Op de maandag gepubliceerde lijst moet de Brabantse wereld- en olympisch kampioene de Zweedse Emma Johansson voor zich dulden.

Vos voerde de wereldranglijst sinds mei 2007 onafgebroken aan.

Overigens zijn de door Johansson genoteerde recente uitslagen niet de reden dat Vos de koppositie moest afstaan. De kopvrouw van de Rabobank-Liv/Giant-ploeg zag op de ranglijst, die wordt berekend aan de hand van de prestaties over de afgelopen twaalf maanden, een aantal overwinningen weggestreept worden.

Daaronder bevond zich de winst in de wereldbekerwedstrijd GP de Plouay-Bretagne die op 25 augustus 2012 werd verreden en goed was voor honderd punten. Johansson voert de ranglijst nu aan met een totaalscore van 1211,75 punten. Vos volgt met 1181,25 punten op plaats twee.

De kans is groot dat de Nederlandse volgende week haar leidende positie herovert. De Brabantse kent momenteel in de Franse etappekoers Trophée d'Or Féminin een riante voorsprong in het klassement op landgenotes Anna van der Breggen en Lucinda Brand, terwijl Johansson vierde staat in de Ronde van België die tegelijkertijd wordt verreden.

Met de eindzege in beide etappekoersen zijn veertig punten te verdienen met de eindoverwinning.