Chris Horner heeft maandag met grote overmacht de derde etappe van de Vuelta gewonnen. De Amerikaan sprong in de slotkilometer weg richting Mirador de Lobeira en mag zich nu de oudste ritwinnaar (41 jaar en 307 dagen) in een grote ronde ooit noemen.

RadioShack-renner Horner nam dankzij de bonificatieseconden op de streep meteen de leiderstrui over van Vincenzo Nibali, die net als Bauke Mollema op drie seconden binnen kwam.

De Italiaanse kampioen Ivan Santamorita leek op de laatste klim op weg naar de zege, maar Horner denderde er overheen. 

Bauke Mollema moest alle zeilen bijzetten om geen tijdverlies op te lopen. De kopman van Belkin raakte achterop toen het peloton verbrokkelde door een valpartij. Net nadat Mollema was teruggekeerd, moest hij door een mankement aan zijn fiets opnieuw de achtervolging inzetten. Hij herstelde zich echter uitstekend en kwam na een goede slotklim als zesde over de streep. 

De traditionele vlucht van de dag werd verzorgd door Luca Dodi, Vicente Reynes, Fabricio Ferrari, Cyril Bessy en Pablo Urtasun. De vijf namen een maximale voorsprong van zes minuten en werden met nog veertig kilometer te rijden ingerekend. 

Mollema bezet in het algemeen klassement de zestiende plek, met 52 seconden achterstand op Horner. Nibali staat momenteel tweede (+6), voor Nicolas Roche (+14). De Ier van Team Saxo-Tinkoff heeft wel de leiding in zowel het punten- als het bergklassement.

Laurens ten Dam is na Mollema de beste Nederlander, op de 22e plaats. De Groninger kijkt tegen een achterstand van één minuut en negen seconden aan.