Sepp Blatter wil met het oog op het WK van 2018 opheldering van Rusland over de zogenoemde antihomowet. 

De voorzitter van de FIFA heeft de toezegging gekregen van de Russen, die het eindtoernooi over vijf jaar organiseren, dat alle documenten over de omstreden wet begin volgende maand worden opgestuurd. Dat liet Blatter zondag weten.

De FIFA voegt zich bij het internationaal olympisch comité IOC, dat eerder al meer duidelijkheid eiste van het Kremlin. Beide organisaties hebben nog geen officieel standpunt ingenomen over de wet, die de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt.

Blatter, die tevens IOC-lid is, stelt dat hij 'bewijs zoekt dat er geen sprake is van discriminatie'. In de statuten van de wereldvoetbalbond is opgenomen dat discriminatie bestraft kan worden met een schorsing of zelfs uitsluiting.

Internationaal is de verontwaardiging over de wet groot, met name omdat de wet ook van kracht is tijdens grote sportevenementen. In februari worden de Olympische Winterspelen in Sotsji gehouden, terwijl deze maand al het WK atletiek werd afgewerkt in Moskou.

De Russische atletes Kseniya Ryzhova en Tatyana Firovo baarden tijdens dat toernooi opzien door de zege op de 4x100 meter op het podium te vieren met een innige kus. Hun landgenote en polsstokhoogspringster Elena Isinbayeva schaarde zich juist achter de wet.