Amazone Adelinde Cornelissen heeft zondag op het slotonderdeel van de Europese titelstrijd dressuur in Herning haar tweede bronzen medaille gewonnen.

Met Parzival behaalde ze dat succes in de kür. Goud was voor de Britse Charlotte Dujardin met Valegro, voor Helen Langehanenberg uit Duitsland.

Eerder was bij het andere individuele onderdeel, de Grand Prix Special, de volgorde hetzelfde.Met de Nederlandse equipe veroverde Cornelissen in de Deense plaats ook nog zilver in de landenwedstrijd.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat Cornelissen met Parzival geen goud wint op een EK. Excuus was dat Parzival kort voor de titelstrijd nog een hartoperatie onderging.

In 2009 behaalde Cornelissen met Parzival het eerste internationale succes, door voor de favoriete combinatie Edward Gal/Totilas goud in de Special te winnen.

Twee jaar geleden, in Rotterdam, was Cornelissen de beste in de Special en de kür. Bij de Olympische Spelen van Londen vorig jaar veroverde ze nog zilver, ook al achter Dujardin.

Oppermachtig

Dujardin was zondag oppermachtig; 91.250. Cornelissen had een score van 86.393. Gal werd met Glock's Undercover vierde in de kür. Die prestatie leverde hij eerder ook in de Special.

Cornelissen blikte met enige voldoening terug. "We hebben in iedere wedstrijd progressie getoond. Het is niet zo dat we geen huiswerk meer hebben, maar we kunnen nu rustig doorwerken richting in het indoorseizoen. Mijn focus is gericht op de wereldkampioenschappen volgend jaar. Misschien moet de finale van de wereldbeker daarvoor wijken.''

Bondscoach Wim Ernes ziet dat met vertrouwen tegemoet. "Amper twee maanden geleden zijn Adelinde en Parzival pas begonnen om naar dit EK toe te trainen. Dan nu al dit resultaat! Daarbij werd de combinatie steeds beter. Daaraan zie je dat ze nog steeds in een opbouwfase verkeren. Voor mij is dit brons met een gouden randje".