De Nederlandse hockeyers hebben het vrijdag bij het EK in Boom opnieuw niet gered tegen Duitsland.

Het wil bondscoach Paul van Ass maar niet lukken om met de Nederlandse hockeyers een hoofdprijs te pakken. Kwaliteit en ervaring heeft de baas van Oranje genoeg in zijn selectie, maar op de beslissende momenten geven zijn manschappen nog steeds niet thuis. De Nederlandse ploeg heeft sinds de Europese titel in 2007 geen enkele aansprekende titel meer weten te winnen.

In vergelijking met de olympische finale in Londen (2-1 voor Duitsland) traden beide teams vrijdag met nogal wat wijzigingen aan. Bij Oranje waren Teun de Nooijer, Floris Evers en Roderick Weusthof (allen gestopt), Bob de Voogd en Sander de Wijn (beiden geblesseerd) niet van de partij. De Duitse ploeg miste in Boom onder anderen de gebroeders Zeller, Max Müller en Matthias Witthaus. Volgens Van Ass wogen alle veranderingen goed tegen elkaar op.

Hij kreeg deels gelijk. Beide ploegen waren in de kraker redelijk aan elkaar gewaagd en hadden in wisselende fases een overwicht. Uiteindelijk bleek Oranje defensief te kwetsbaar om wraak op de Duitsers te kunnen nemen, de daverende strafcorner van Mink van der Weerden (twee goals) ten spijt.

Stockmann

Duitsland opende stormachtig en dwong binnen een paar minuten drie goede kansen af. Doelman Stockmann onderscheidde zich meteen en groeide uit tot een van de uitblinkers van Oranje, dat ook in Robbert Kemperman (jubilaris met honderd interlands) en Constantijn Jonker sterke spelers had.

In de negentiende minuut brak Van der Weerden de score uit zijn eerste strafcorner open (1-0). Na een half uur kwam Duitsland op gelijke hoogte uit de derde strafcorner, ingeslagen door Tobias Hauke, die Wouter Jolie ook nog even leek aan te raken (1-1). Dankzij de tweede treffer van Van der Weerden, met dank aan de Duitse keeper Nicolas Jacobi, ging Oranje toch nog met een voorsprong de rust in.

In de 44e minuut profiteerde Thilo Stralkowski van zwak ingrijpen bij zowel Jolie als aanvoerder Robert van der Horst (2-2). Daarna toonde Duitsland meer scorend vermogen dan Oranje, dat alleen Billy Bakker nog doel zag treffen (3-4). Dankzij treffers van Mats Grambusch (2-3 en 2-4) en Oscar Deecke (3-5 in de laatste seconde) haalde Duitsland opnieuw de EK-finale.

Oranje speelt zondag om het brons tegen Engeland, de verliezer van de andere halve finale. De Engelsen verloren met 3-0 van het Belgische team van bondscoach Marc Lammers. Het is de eerste keer in de EK-historie dat België tot de eindstrijd is doorgedrongen.

Historie

Op donderdag werden de Nederlandse hockeydames in de halve finale van het EK ook uitgeschakeld door een verrassende nederlaag op shoot-outs tegen Engeland.

Daardoor beleefde het Nederlandse hockey vrijdagavond in België een negatieve primeur. Voor de eerste keer in de historie van het EK ontbreekt een team van Oranje in de finale.