Adelinde Cornelissen heeft vrijdag bij de Europese kampioenschappen paardensport in het Deense Herning de bronzen medaille behaald op het onderdeel Grand Prix Speciaal. 

Met haar paard Parzival kwam de Nederlandse dressuurrijdster tot een score van 81,548 procent. Edward Gal belandde met Undercover net buiten het podium. Hij werd vierde met 79,479.

De Britse olympisch kampioene Charlotte Dujardin veroverde met Valegro de titel. Zij kwam tot een score van 85,699. Het zilver was voor de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill (84,330). De twee amazones maakten tijdens hun optreden beiden een programmafout. Cornelissen kwam na hen in actie, maar ook bij haar ging het mis.

Volgens Cornelissen was het nog nooit voorgekomen dat het hele podium fouten maakte. ,,Maar je ziet wel dat je een fout moet maken om een medaille te winnen'', reageerde ze met een knipoog.

,,Ik ben wel de domste van ons drieën'', ging ze verder. ,,Twee jaar geleden tijdens het EK in Rotterdam maakte ik namelijk ook een programmafout.'' Toen won Cornelissen, met fout zelfs het goud. ,,Maar dat een fout me nu misschien goud kost, maakt niets uit. We hebben goed gereden.''

Heijkoop

Daniëlle Heijkoop (73,274 met Kingsley Siro) werd twaalfde, nipt voor Hans Peter Minderhoud (73,244 met Glock's Romanov) die als dertiende eindigde. Daar moesten echter wel twee correcties van de jury aan te pas komen.

Aanvankelijk eindigde Minderhoud boven Heijkoop, maar na een eerste correctie stonden beide rijders exact gelijk. Een tweede aanpassing zorgde er daarna voor dat Heijkoop ineens boven Minderhoud stond.

De amazone troefde haar landgenoot daardoor af in de strijd om het derde Nederlandse ticket voor de kür op muziek zondag. Nederland mag maar drie combinaties afvaardigen voor de kür.

Nederland eindigde donderdag met Cornelissen, Gal, Heijkoop en Minderhoud als tweede in de landenwedstrijd achter Duitsland.