Trainer Glenn Hoddle verbood het zijn Engelse elftal een maand lang tijdens het WK '98 en Rocky Balboa's trainer Mickey keurde het af met de woorden ‘women weaken legs’. Seks voor de wedstrijd is niet goed voor je.

Door Diana Kuip

En wel om twee redenen zou seks je sportprestatie niet ten goede komen. Je bent erna minder agressief en je verspeelt testosteron waardoor er minder spanning op je spieren staat.

Alleen, of dit nou echt waar is of een mythe is schijnt niemand zeker te weten.

Research 

De meningen onder de Nederlandse topsporters zijn hierover in ieder geval zeer verdeeld. Ik weet dit, omdat ik er tijdens interviews best vaak naar vraag. Ik mag dat. We praten tenslotte over sportprestaties.

Maar ondanks al die jaren research kan ik er geen lijn in ontdekken. Niet in de zin dat de vrouwen voor zijn en de mannen tegen, of de teamsporters voor en de individuele tegen. Nee.

Kickbokswereldkampioen Semmy Schilt deed het bijvoorbeeld liever niet. "Ik weet niet of het een fabel is, maar voor de zekerheid doe ik het niet." Voetballer Kenneth Perez was geen voorstander omdat hij de dag voor de wedstrijd graag volgens een bepaald patroon invulde waar dit niet bij hoorde, maar niet per se uit fysiek oogpunt: "Hoezo fysiek, het is toch binnen twee minuten klaar?" (Om er vervolgens snel aan toe te voegen dat hij een grapje maakte.)

Volgens turner Yuri van Gelder kon het prima, maar dan wel graag op energiebesparende wijze: "Ik zeg altijd maar; als de vrouw het werk doet, dan is het goed." En Oranjekeepster Loes Geurts vertelde me voor BENE magazine dat de meningen binnen het damesvoetbalteam nogal verdeeld zijn.

"Het hangt er vanaf wat je doet hè? Je kan er supermoe van worden, maar het kan je ook energie geven. Ikzelf moet eerlijk zeggen dat ik liever kies voor een zo lang mogelijke nachtrust!"

Rommelen

Dan denk ik, ja. Iedereen neemt zijn sport superserieus, maar met dit thema rommelt iedereen maar wat aan. Best zonde. En bovendien, naast al deze topsporters staat een partner die met grote regelmaat wordt afgewezen; misschien wel onterecht. Ook zonde. Daarom heb ik - nobel als ik ben - van de week even wat huiswerk gedaan. 

Er is weliswaar niet veel wetenschappelijk onderzoek te vinden, maar wat mij betreft afdoende. Onderzoekers aan de Colorado State University hebben namelijk al jaren geleden een grote groep fitte mannen tussen de 18 en de 45 getest op onder andere grip, kracht, balans, reactievermogen, hartslag, longinhoud en uithoudingsvermogen, voor en twaalf uur na de seks. De uitslag was vrij helder, bij geen van de mannen was er een fysiek verschil merkbaar.

Het psychische deel - het verlies van agressie - blijkt weliswaar een stuk lastiger te onderzoeken, maar het vaakst voorkomende wetenschappelijke commentaar hierover is dat 'als je dénkt dat seks voor de wedstrijd je minder scherp maakt, dit ook zo is'.

Oftewel: het zit allemaal tussen de oren.

Maar voor wie dat niet genoeg bewijs was, lag deze week de Braziliaanse Playboy in de schappen, waarin voetballer Ronaldinho zijn gloriedagen tussen 2003 en 2008 bij FC Barcelona besprak. Ook hij werd naar dit thema gevraagd, en hij zei toen dit: "Tijdens mijn tijd bij Barcelona had ik zeer geregeld seks voor de wedstrijd. Het was geen enkel probleem, integendeel, ik had er veel voordeel van. Ik voelde me gewoon veel gelukkiger voordat ik het veld opging."

Nou. Ik weet heus wel dat je dit statement officieel geen 'wetenschappelijk onderzoek' mag noemen. Maar Ronaldinho was in die tijd wel ongeveer de beste speler ter wereld.

Dus.

Nee, geen dank.