Ajax heeft zondagmiddag de eerste Klassieker van het seizoen winnend afgesloten. In de eigen Amsterdam Arena werd Feyenoord met 2-1 verslagen.

Feyenoord begon het duel, overigens op een slechte grasmat, met vier middenvelders. Ruud Vormer vergezelde het trio Tonny Vilhena, Lex Immers en Jordy Clasie.

Sven van Beek verving de geblesseerde Daryl Janmaat, die vorige week nog vervangen werd door Jordy van Deelen. De rechtsback was voor het duel met Ajax geschorst. Graziano Pellè en Ruben Schaken vormden de voorhoede.

Bij Ajax werd de geblesseerde Siem de Jong vervangen door Lasse Schöne. De geschorste Ricardo van Rhijn zag Ruben Ligeon op zijn plaats spelen.

Pellè

Feyenoord begon erg fel aan de wedstrijd. Het leverde een vroeg doelpunt op. Pellè scoorde al in de zesde minuut nadat Joris Mathijsen de vrije trap van Vormer teruglegde op de Italiaanse spits.

Het was voor de tweede keer sinds 2005 dat Feyenoord op voorsprong kwam in de Amsterdam Arena.

Feyenoord kende een flitsende start, maar Ajax nam al snel het initiatief over. Het resulteerde in een paar mogelijkheden. De grootste kans was voor Schöne, die van zo’n veertien meter vrij kon uithalen maar de bal ver naast schoot.

Strafschop

Na een half uur spelen kwam Ajax dan toch langszij. Viktor Fischer kreeg van arbiter Bjorn Kuipers een makkelijk gegeven strafschop na een overtreding van Vormer. De penalty werd overtuigend benut door Kolbeinn Sigthorsson.

Feyenoord kwam er na de gelijkmaker niet meer aan te pas. Lex Immers reageerde op de verkeerde manier door Toby Alderweireld aan te pakken. De voormalig speler van ADO Den Haag kreeg daarvoor de gele kaart.

De dominantie van Ajax (79 procent balbezit) werd na 37 minuten spelen beloond met nog een doelpunt. Ligeon slingerde de bal strak voor het doel richting Sigthorsson. De IJslandse spits kopte de bal via de onderkant van de lat hard achter doelman Erwin Mulder.

Armenteros

In de tweede helft pakte Feyenoord de draad weer op. Ajax had niet meer zoveel balbezit als in de eerste helft. Trainer Ronald Koeman liet zijn pupillen meer naar voren spelen, iets waar de Amsterdammers zichtbaar meer moeite mee hadden.

In de 69e minuut kreeg Pellè de kans op de gelijkmaker, maar Alderweireld stond hem in de weg. De bal belandde in het zijnet. Direct na die kans maakte Samuel Armenteros zijn debuut in het shirt van Feyenoord. De ongelukkig spelende Immers maakte plaats voor de huurling van Anderlecht.

Van der Hoorn

De Klassieker haalde in de tweede helft geen hoog niveau. Frank de Boer en Koeman probeerden tevergeefs met enkele wissels (Danny Hoesen voor Bojan Krkic, Thulani Serero voor Schöne en Wesley Verhoek voor Ruben Schaken) de wedstrijd om te gooien. Grote kansen bleven uit.

In de slotfase maakte Mike van der Hoorn nog zijn debuut voor Ajax. De van FC Utrecht overgekomen verdediger kwam in het veld voor Ligeon.

Feyenoord staat na de nederlaag voorlopig op de zeventiende plaats in de eredivisie. De Rotterdammers wachten nog altijd op de eerste punten van het seizoen, nadat er eerder al werd verloren van PEC Zwolle (2-1) en FC Twente (1-4). Het is de slechtste eredivisiestart van Feyenoord ooit.

Ajax klimt dankzij de zege naar de vierde plek in de eredivisie.