Stephen Kiprotich heeft zaterdag bij de WK atletiek in Moskou de marathon gewonnen.

De Oegandees greep het goud in snikhete omstandigheden in een tijd van 2.09.51. Het is het tweede grote succes binnen een jaar voor Kiprotich, want in Londen won hij vorig jaar de olympische titel.

De Ethiopiër Lelisa Desisa, die op papier de snelste man was, eindigde als tweede in 2.10.12. Diens landgenoot Tadese Tola liep in het Loezjniki-stadion naar het brons in 2.10.23.

Michel Butter stapte al snel uit. De Castricummer kwam na tien kilometer als 59e door in 32 minuten en dertien seconden en gaf even later op.

Hij had bij de start al last van stijfheid in de rug en lies, zo meldt zijn coach Guido Hartensveld aan de atletiekbond.

De 27-jarige Butter liep in Moskou zijn zesde marathon, maar de eerste op een wereldtitelstrijd. Met zijn toptijd van 2:09.58 is hij de derde Nederlander ooit op de marathon.

"Tijdens het taperen openbaarde zich een lichte stijfheid in de rug en lies", verklaarde Hartensveld. "Het is behandeld en losgemaakt, maar het blijkt nu toch niet te gaan."

Desisa

Kiprotich was veruit de sterkste marathonloper in Moskou. Hij dicteerde vanaf dertig kilometer het tempo en loste een voor een zijn rivalen. Desisa, die dit jaar al de marathons van Dubai en Boston op zijn naam had geschreven en met een beste tijd van 2.04.45 aan de start kwam in Moskou, was de laatste die afviel. 

Hij kon de demarrages van Kiprotich vlak voor het binnenlopen van het stadion niet beantwoorden.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat er geen atleet uit Kenia op het marathonpodium staat bij een WK. De laatste drie jaar werd een Keniaan wereldkampioen. Peter Some arriveerde als eerste Keniaan pas op de negende plaats.

Kuijken

Susan Kuijken heeft een verdienstelijke finale van de 5000 meter gelopen bij de WK atletiek in Moskou. De Nederlandse atlete eindigde als achtste in een tijd van 15.14,70. Ze was daarmee wel de beste Europese.

Kuijken ging lange tijd goed mee in de kopgroep, maar ze kon in de slotkilometer het Afrikaanse geweld vooraan niet aan. De Ethiopische tweevoudig olympisch kampioene Meseret Defar veroverde het goud in een tijd van 14.50,19.

Het zilver ging naar de Keniaanse Mercy Cherono (14.51,22) en het brons was voor de Ethiopische Almaz Ayana (14.51,33).

Lees alles over de WK atletiek op NUsport