Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Cristiano Ronaldo

Oranje geeft in slotfase winst uit handen tegen Portugal

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond met 1-1 gelijk gespeeld in en tegen Portugal. Oranje leek in het oefenduel op weg naar de tweede zege in twaalf duels met Portugal, totdat Cristiano Ronaldo in de 87e minuut alsnog gelijk maakte.
Door NUsport/ANP

Ondanks de teleurstelling van die late treffer mocht Oranje een klein jaar voor het WK redelijk tevreden zijn. De jonge formatie speelde gedisciplineerd en volwassen, ook toen het door de Portugezen werd uitgedaagd. Zo werd het een echte wedstrijd in Faro.

Veel ogen waren gericht op de defensie van het Nederlands elftal. Feyenoorders Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi stelden recentelijk teleur tegen aanvallers van PEC Zwolle en FC Twente. Afwachten was ook hoe Paul Verhaegh zich tijdens zijn eerste interland zou houden. 

Vorige week kon de bijna dertigjarige rechtsback van FC Augsburg nog nauwelijks geloven dat hij geselecteerd was. Nu stond hij plotseling oog in oog met Cristiano Ronaldo.

Verhaegh verraste aangenaam tegen Portugal. Hij beleef verdedigend overeind en trok af en toe ook ten aanval, zoals in de zeventiende minuut toen hij een aanval opzette die uiteindelijk via Jeremain Lens bij Kevin Strootman eindigde. De nieuwe middenvelder van AS Roma trof met een harde knal doel: 0-1. 

Van Ginkel

Portugal had het lastig met Oranje, dat geconcentreerd en ijverig acteerde. Zoals wel vaker als alles niet naar wens verloopt, bediende de thuisploeg zich van zaken die eigenlijk niet in het voetbal thuishoren.

Ronaldo kreeg het regelmatig aan de stok met Martins Indi. Fabio Coentrão ging zo vaak over de schreef dat Van Gaal woedend verhaal ging halen bij de arbitrage. 

De bondscoach bracht na rust Marco van Ginkel voor Rafael van der Vaart, waardoor de gemiddelde leeftijd van de middelste linie met verder Georginio Wijnaldum en Strootman verder daalde.

Van Ginkel zette de voor Robin van Persie ingevallen Klaas-Jan Huntelaar vrij voor het Portugese doel. De prachtige actie leverde net geen treffer op. 

Even later voorkwam doelman Michel Vorm dat Ronaldo scoorde. Drie minuten voor tijd scoorde Ronaldo alsnog voor de ploeg die Oranje op het EK van 2004, het WK van 2006 en het EK 2012 uitschakelde.

Aanbevolen artikelen