ZEIST - Dick Advocaat is opgestapt als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Directeur Henk Kesler van de KNVB heeft het ontslag dinsdag bekendgemaakt. Advocaat ziet, ondanks het bereiken van de halve finale van het Europees kampioenschap, onvoldoende basis om zijn contract uit te dienen. Voor het EK sloot hij nog een nieuwe overeenkomst af met de KNVB tot en met de eindronde van het wereldkampioenschap in 2006.

Advocaat kreeg tijdens het pas afgelopen EK, met Griekenland als verrassende kampioen, veel kritiek te verduren. Van media, publiek, collega-trainers en ook spelers uit de Oranjeselectie. Hij maakte gebruik van de optie om zijn contract per 1 augustus te beëindigen.

Van Hanegem

Het opstappen van Advocaat betekent automatisch de beëindiging van het contract met zijn assistent Willem van Hanegem. Of de oud-international in de toekomst opnieuw deel zal uitmaken van de technische staf rond Oranje wordt onderwerp van gesprek.

De KNVB wil voor 18 augustus, als het Nederlands elftal in en tegen Zweden een vrienschappelijke interland speelt, een nieuwe bondscoach presenteren.

Record

Dick Advocaat heeft als bondscoach de meeste interlands achter zijn naam. Onder hem speelde het Nederlands elftal 55 wedstrijden. Oranje won 32 keer, speelde 12 keer gelijk verloor 11 keer.

FORUM
In samenwerking met de Vara hebben wij een forum over dit onderwerp.

Klik hier voor de discussie