Feyenoord heeft zich tegen FC Twente niet kunnen herstellen van de blamerende competitiestart bij PEC Zwolle (2-1 verlies). In De Kuip waren de Tukkers met 4-1 te sterk voor negen Feyenoorders.

Net als Feyenoord kon FC Twente vorige week ook niet overtuigen. Thuis tegen RKC Waalwijk werd het 0-0 en dat kostte Willem Janssen zijn basisplaats. Kyle Ebecilio verving hem. Dario Tanda moest zijn plek op de middenlinie afstaan aan Shadrach Eghan.

Ook Koeman greep na de misstap in Zwolle in. Joris Mathijsen, Tonny Vilhena en Sekou Cissé begonnen in de basis in plaats van Miquel Nelom, Ruud Vormer en John Goossens. Jordy van Deelen verving Daryl Janmaat, die waarschijnlijk ook de komende weken aan de kant staat vanwege een bovenbeenblessure.

De vele wisselingen in het elftal kwamen het spel van Feyenoord niet ten goede. De eerste kans was weliswaar voor Graziano Pellè (halve omhaal), maar het lukte de ploeg van Koeman lange tijd niet om echt gevaarlijk te worden.

Toch kwam Feyenoord na een half uur op voorsprong. Nadat Nick Marsman eerst nog knap redding kon brengen op een schot van Lex Immers, was de doelman niet veel later kansloos op een kopbal van Pellè, die bij een hoekschop ontsnapte aan de aandacht van Rasmus Bengtsson.

Twente gooide vervolgens alle schroom van zich af en werd prompt de baas op het veld. Dat resulteerde meteen in goede kansen. Zo schoot Quincy Promes snoeihard tegen de lat. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten en het was uitgerekend Kyle Ebecilio, die de jeugdopleiding bij Feyenoord doorliep, die hem maakte. De middenvelder tikte op aangeven van de Dusan Tadic de bal achter doelman Erwin Mulder.

Rode kaarten

Ook in de beginfase van de tweede helft was Twente de meest gevaarlijke ploeg. Roberto Rosales stuitte na een fraaie rush op de benen van Mulder. Vijf minuten later moest Feyenoord met tien man verder. Van Deelen haalde binnen het strafschopgebied de doorgebroken Shadrach Eghan neer en kreeg van arbiter Richard Liesveld de rode kaart. Tadic benutte de toegekende penalty.

Het werd in het restant van het duel alleen nog maar erger voor Feyenoord. Stefan de Vrij kreeg zijn tweede gele kaart na een harde overtreding op oud-Feyenoorder Luc Castaignos en Tadic gooide een kwartier voor tijd het duel op slot door zijn tweede strafschop te benutten. Mathijsen had Dico Koppers naar de grond gewerkt.

In de slotfase schoot Castaignos op aangeven van Tadic Twente zelfs naar 4-1. Verder leed bleef Feyenoord bespaard.

Volgende week staat voor Feyenoord, dat voor het eerst sinds 1963 met twee nederlagen aan de competitie is begonnen, in de Arena de topper tegen Ajax op het programma. FC Twente neemt het thuis op tegen FC Utrecht.

Lees alles over de eredivisie op NUsport