Leen Looijen is de nieuwe bondscoach van Tuvalu. De 66-jarige trainer neemt de voetballers van het eilandstaatje in de Grote Oceaan gedurende drie maanden onder zijn hoede.

Tuvalu is vanaf vrijdag 16 augustus in Nederland voor een oefenstage. Looijen gaat zijn werkzaamheden verrichten op pro-deo basis.

"Ik heb veel aan het voetbal te danken en vind het mooi dat ik als bondscoach van Tuvalu wat terug kan doen. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Tuvaluaanse voetbal door het beter maken van spelers. Niet alleen technisch, tactisch en conditioneel, maar ook door het bijbrengen van een professionele manier van denken", aldus Looijen.

De Haan

In 2011 was Foppe de Haan bondscoach van Tuvalu. Looijen zat samen met De Haan in het dagelijks bestuur van trainersvakbond Coaches Betaald Voetbal. Looijen heeft goede verhalen gehoord van de Fries.

"Ik heb begrepen dat het niveau niet hoog ligt, maar dat vind ik geen probleem. Het betekent dat ik op een heel basic niveau zal werken. Ik hoop dat de spelers na drie maanden met een goed gevoel naar huis gaan en dat ik zelf ook een mooie tijd heb beleefd."

FIFA

Looijen was eerder al eens bondscoach. In de periode 2007/08 werkte hij bij de Nederlandse Antillen. In Nederland was hij als trainer actief bij NEC, Vitesse, RKC Waalwijk, NAC Breda, FC Groningen en FC Emmen. In 2011 werd hij ontslagen als technisch directeur van De Graafschap, nadat hij daar in 2009 was begonnen.

Mede dankzij de trainingsstage hoopt Tuvalu op ten duur lid te worden van de wereldvoetbalbond FIFA. Tijdens de stage zal de ploeg elke dag trainen en zo'n twintig oefenduels spelen tegen Nederlandse amateurclubs.