Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kim Polling

Geblesseerde Polling gaat nog steeds voor wereldtitel judo

Over drie weken maakt regerend Europees kampioene Kim Polling haar WK-debuut in Rio de Janeiro. Vraag is echter hoe fit ze daar zal staan. De judoka die uitkomt in de klasse tot zeventig kilogram herstelt momenteel van een gescheurde knieband.
Door NUsport/Rypke Bakker

"Ondanks die knie, wil ik nog steeds wereldkampioen worden", zegt Polling in gesprek met NUsport. "Zonder die blessure was ik de topfavoriet geweest. Maar door die knie zal het lastig worden, al heb ik gelukkig nog even om te herstellen."

Half juli ging het mis op een trainingskamp in Spanje. De 22-jarige judoka voelde meteen dat het niet goed zat met de knie.

"Ik hoorde krak, krak, krak. Dat was waarschijnlijk de meniscus die even op en neer ging, maar gelukkig bleek die achteraf wel heel te zijn gebleven. Het was de binnenband, zo merkte ik een dag later. Vorig jaar had ik daar ook een scheurtje in en nu voelde het precies hetzelfde. En dat is gelukkig een blessure die te overzien is."

Risico

Normaal gesproken wordt er zes weken rust voorgeschreven bij een gescheurde binnenband. Maar die optie had Polling niet. "Zes weken later was de WK al. Ik ben daarom veel eerder begonnen met revalideren. Veel fietsen, dat doe ik nu ook nog iedere dag. Vorige week vertelde de arts dat het goed gaat. Mijn knie herstelt sneller dan verwacht. Per training kan ik ook meer."

"Dit weekend mag ik zelfs al voor het eerst de mat op. Ik mag niet veel, kan nog niet inzetten of sparren. Maar ik sta er in ieder geval weer. Over twee weken vlieg ik al naar Brazilië. Het wordt krap, maar als het echt niet had gekund, dan had de arts het wel gezegd."

"De dokter zei dat de binnenband rond de WK weer helemaal aan elkaar zit. Maar dan is-ie nog niet sterk. Hij kan doorscheuren, maar het kan niet chronisch wordenDaarom neem ik het risico wel voor een WK.”

Niet verwacht

Polling had jarenlang weinig last van blessures. Pas dit jaar stribbelt het lichaam geregeld tegen, al is dat in de resultaten niet zichtbaar. Het is het jaar van haar doorbraak. Polling won vijf toernooien achter elkaar, ze is de nummer één van de wereld in haar gewichtsklasse en versloeg twee keer regerend olympisch kampioene Lucie Décosse. En dat terwijl Pollings voorgangster, Edith Bosch, nooit van Décosse wist te winnen.

"De eerste keer was in februari in Parijs, bij de Grand Slam. Maar toen was Décosse niet topfit. Pas toen ik haar in mei voor de tweede keer versloeg, bij de Masters in Rusland, dacht ik: het was dus geen toeval."

"Het is natuurlijk ook zo snel gegaan. Ik wist altijd: Edith doet de Olympische Spelen in Londen 2012. En daarna moet ik er staan. Maar dat ik zo snel zo'n hoog niveau zou halen, had ik niet verwacht."

Lomp

Tussen de twee overwinningen tegen Décosse door werd Polling in Boedapest ook nog Europees kampioen. Net als voor deze WK was ze ook voor de EK niet helemaal fit. "Ik had last van mijn linkerschouder, kon daardoor in de voorbereiding niet voluit judoën. Maar het verschil is dat ik mijn linkerschouder veel minder gebruik dan mijn knie. "

"Het zal daarom in Rio veel zwaarder worden. En het zal er wel wat lomper aan toegaan, denk ik. Als ik zolang niet gejudood heb, voel ik minder goed hoeveel kracht ik moet zetten bij een worp. Het zal vastpakken zijn en dan… boem. Haha ja, wat lomp dus. Maar dat is dan maar zo."

"En misschien blijkt dat ik door die knie in de eerste WK-partij al helemaal niet aan judo toekom. Dan lig ik er snel uit. Ik kan daarom nu niet zeggen wanneer het toernooi voor mij geslaagd is. Voor mij is Décosse nu de grote favoriet. En ik hoop dat ik daarbij kan komen. Zoals ik al zei, ondanks die knie wil ik gewoon wereldkampioen worden, hoor."

Geesink

Bij een wereldtitel treedt de geboren Groningse, die in Rotterdam traint, in de voetsporen van Ruben Houkes en Anton Geesink. Zij werden in Rio de Janeiro wereldkampioen. "Van Houkes wist ik het wel, dat was in 2007. Maar van Geesink wist ik het eerlijk gezegd niet. Ik hoorde het net, 1965. Dat is lang geleden. En Geesink is zo vaak wereldkampioen geworden, ik wist niet precies waar allemaal.”

Rio de Janeiro is ook de stad waar in 2016 de volgende Olympische Spelen worden gehouden. "Ja, laatst vroeg een verslaggever aan me of dat in dezelfde hal is. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik weet alleen dat de WK-hal naast de Copacabana staat. Dat vind ik fantastisch. Maar met de Spelen ben ik nog niet bezig. Eerst maar eens zo fit mogelijk de WK halen."


Lees meer over:

Kim Polling

Aanbevolen artikelen