Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Eelco Sintnicolaas

Tienkamper Sintnicolaas rekent op top zes bij WK

De verwachtingen rondom Eelco Sintnicolaas zijn hooggespannen bij de WK atletiek in Moskou. De tienkamper, die zaterdag en zondag in actie komt, wordt gezien als één van de grootste Nederlandse kanshebbers op eremetaal in Rusland. "Ik verwacht ook zeker iets van mezelf."
Door NUsport/Anne Joldersma

"Maar ik heb daar niet een bepaalde plek bij in gedachten", blikt Sintnicolaas tegenover NUsport vooruit.

"Een eindklassering is een gevolg van het aantal gescoorde punten en dat kan je van tevoren niet zeggen omdat het puntenaantal erg afhankelijk is van de omstandigheden, bijvoorbeeld regen. Ik ga dus ook niet zeggen dat ik zomaar mijn persoonlijk record ga aanvallen."

De 26-jarige atleet zegt niet zozeer met een klassering content te kunnen zijn, maar alleen met het gevoel dat hij alles heeft gegeven. "Ik ben tevreden als ik achteraf geen excuses heb en ik niets heb laten liggen."

Uitstekende vorm

Dat de verwachtingen hooggespannen zijn begrijpt Sintnicolaas, die aan het begin van het seizoen Europees kampioen op de zevenkamp werd, wel. "Het is logisch dat als je wint op de EK indoor, men ook iets van je verwacht bij de WK, ook al is het outdoor en is een tienkamp toch iets anders."

"Maar het is wel duidelijk dat ik in een uitstekende vorm verkeer en wat dat betreft er dus erg goed voor sta. Ik verwacht dus ook zeker iets van mezelf bij de wereldkampioenschappen."

De goede vorm moet zich volgens Sintnicolaas in ieder geval kunnen vertalen in een plek bij de beste zes. "Twee jaar geleden (bij de WK in Daegu, red.) werd ik vijfde, dus ik denk ook dat de top zes een realistisch doel is."

"En bij de top zes is het podium ook reëel. Natuurlijk wil ik gaan voor een medaille. Dat is absoluut de instelling waarmee ik naar Moskou vertrek. Maar de eerste stap is om per onderdeel simpelweg zoveel mogelijk punten te gaan behalen. Dat moet resulteren in een mooie totaalscore."

Titelkandidaten

Het feit dat Sintnicolaas de beste zevenkamp van het seizoen op zijn naam heeft staan en ook op de tienkamp dit jaar al een topscore heeft genoteerd, zegt volgens de meerkamper zelf ook niet genoeg om een eindklassering bij de WK te voorspellen.

"Daar zie ik mijn tegenstanders ook te weinig voor natuurlijk", doelt hij op het beperkte aantal internationale krachtmetingen voor meerkampers. "Ook al zou ik de beste Europese tienkamper zijn, straks doen ook de Amerikanen en een hele sterke Cubaan mee. Die zie ik anders echt nooit."

Daarmee is volgens de Nederlander ook de grootste kandidaat voor het goud genoemd: de regerend olympisch kampioen Ashton Eaton. Daarnaast hebben de Amerikanen met Trey Hardee ook de regerend wereldkampioen in huis.

"Amerika doet het altijd goed op de grote toernooien. Zij wonnen de laatste twee WK's en Eaton pakte natuurlijk goud in Londen. Normaal gesproken is hij sowieso een maatje te groot. Maar over tien onderdelen kan veel gebeuren. Er gaat altijd wel ergens iets mis met iemand. Ik hoop alleen dat het dit keer niet mij overkomt."


Lees meer over:

Eelco SintnicolaasWK atletiek

Aanbevolen artikelen