De Nederlandse judobond heeft de ambitie om bij de wereldkampioenschappen later deze maand in Rio de Janeiro drie medailles te veroveren.  

Door Rypke Bakker

"We hopen op drie Nederlanders op het podium", zei Ben Sonnemans, technisch directeur van de judobond, vrijdag op Papendal tijdens een persconferentie. "En uiteraard dromen we ervan dat daar een gouden plak bij zit."

De Nederlandse ploeg zal met zeventien judoka's vertegenwoordigd zijn in Brazilië. Onder hen Guillaume Elmont, die in 2005 wereldkampioen werd in Caïro en Marhinde Verkerk, de wereldkampioene van 2009 in Rotterdam. 

Dit jaar vinden de wereldkampioenschappen plaats in de stad waar over drie jaar ook de Olympische Spelen worden gehouden. Sonnemans ziet het toernooi, dat 26 augustus van start gaat, ook als een 'voorbode' voor die Spelen.  

"We kunnen in Rio zien hoe we er als Nederland op dit moment voor staan in vergelijking met toplanden als Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Rusland en ook het thuisland dat op de Spelen vorig jaar in Londen vier medailles pakte. Daarmee deden ze het beter dan wij."

De Korte 

Nederland won in Londen twee plakken. Henk Grol en de inmiddels gestopte Edith Bosch pakten brons. In de hoop de olympische judoprestaties van Nederland te verbeteren, liet Sonnemans al eerder weten dat de coaching gecentraliseerd zal worden. 

Tot grote onvrede van het Rotterdamse steunpunt topjudo zal de bond daarom na de WK geen gebruik meer maken van de diensten van de 75-jarige Chris de Korte, die aan de slag zal gaan bij de Vlaamse judofederatie. Door het vertrek van de vroegere coach van onder meer Bosch en Mark Huizinga is het nog onduidelijk wie de coaching van Anicka van Emden en Verkerk op zich zal nemen. 

Sonnemans wilde op Papendal niet uitgebreid ingaan op de situatie, omdat de persconferentie in het teken moest staan van de WK. "Maar laat duidelijk zijn dat we zorgvuldig te werk gaan bij de centralisatie."

"We zullen niet overhaast te werk gaan en rekening houden en respect hebben voor het huidige olympische traject van de sporters. De komende maanden gaan we kijken hoe zij zo optimaal mogelijk kunnen presteren tot en met de Spelen van 2016 en hoe we op lange termijn zo succesvol mogelijk kunnen zijn als judoland."