AMSTERDAM - Johan Cruijff heeft in zijn column in De Telegraaf zijn zorgen uitgesproken over de mogelijk te benoemen nieuwe bondscoach. De oud-international wil niet dat een 'typische clubtrainer' Oranje gaat leiden. Cruijff noemt geen namen, maar hij doelt daarmee waarschijnlijk op onder meer Co Adriaanse, die in allerlei polls als favoriet naar voren komt.

De KNVB laat deze week via een perscommuniqué weten of Dick Advocaat aanblijft als bondscoach. "Terwijl de bondscoach officieel nog niet vertrokken is, worden er overal opvolgers gepresenteerd. Maar als ik dan zie wie zich presenteren en wie gepresenteerd worden, dan wordt er opnieuw een grote denkfout gemaakt", aldus Cruijff in zijn column.

"Sommige vertellen dan wel een verhaal dat heel goed overkomt, alleen dekt het maar tachtig procent van de lading. Ik zal met een voorbeeld proberen duidelijk te maken wat ik precies bedoel. Vroeger spraken we in relatie tot het Nederlands elftal vaak over uitstekende spelers, die om wat voor reden dan ook niet in het nationale team tot hun recht kwamen. Terwijl het veld toch even groot was en de bal even rond. Maar door de mysterieuze krachten in de sport lukte het niet om in het Nederlands Elftal goed te spelen. Ze werden dan ook typische 'clubvoetballers' genoemd. Waarom zou die vlieger niet voor de trainers opgaan? Trainers die op clubniveau prima presteren, maar niet bij het Nederlands Elftal. Daarom heb ik me erom verbaasd hoeveel typische 'clubtrainers' ineens als opvolger van een nog niet vertrokken bondscoach worden genoemd."