UCI-voorzitter Pat McQuaid krijgt steun uit onverwachte hoek bij zijn poging om nog een termijn als voorzitter te verdienen. 

De Maleisische wielerbond en de Aziatische wielerbond hebben een regelwijziging voorgesteld waardoor elke twee landen gezamenlijk een presidentskandidaat kunnen voordragen.

Nu moet een kandidaat nog door zijn eigen bond worden genomineerd.

Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden. Als ze worden aangenomen gaan ze met terugwerkende kracht in.

De bonden van Marokko en Thailand kondigden direct aan McQuaid te nomineren. Vanwege de mogelijke regelwijziging is de al verstreken nominatiedeadline verruimd en verschoven naar dinsdag 12.00 uur. De Maleisische bond stelt met de voorgestelde regelwijziging de onafhankelijkheid van de UCI-voorzitter te willen bevorderen.

De Ier McQuaid werd oorspronkelijk door zijn vaderland genomineerd. Na procedurefouten werd er echter een stemming gehouden waarbij de Ierse wielerclubs hun steun aan McQuaid onthielden. Ondertussen had de UCI-preses van Zwitserland, het land waar hij woont, steun gekregen. Die steun wordt echter voor de rechter aangevochten.

'Schande voor wielrennen'

Als McQuaid de steun van de Zwitsers verliest, is het voor hem van belang dat de regelwijziging wordt aangenomen. In dat geval is hij alsnog kandidaat.

De Brit Brian Cookson is McQuaids enige uitdager. Zijn woordvoerder reageerde tegenover Velonation getergd. "Dit is een schande voor het wielrennen en een duidelijke poging om de regels halverwege de verkiezing te wijzigen. We moeten beter onze best doen om het vertrouwen in de bestuurders van de sport terug te brengen."