Sebastiaan Verschuren zwom in de halve finale van de 200 meter vrije slag de achtste tijd. Hij moest die tijd echter delen met de Australiër Cameron McEvoy. Het recht op een swim-off met als inzet een plek in de WK-finale liet de Nederlander schieten, met het oog op de 100 meter vrij.

Door Jasper Boks

"Dit is zuur", aldus Lijesen, "ik heb de laatste tijd heel wat stappen gemaakt, kan veel beter mee dan vorig jaar en bij de vorige WK. Ik ben zeer tevreden, maar als je dan op 0,11 de finale mist is dat heel jammer."

De niet-olympische 50 meter rug ligt hem van nature beter. Met coach Marcel Wouda heeft hij in Eindhoven hard gewerkt aan de wel-olympische 100 meter. "Op de 100 meter heb ik meer inhoud nodig en mijn start en keerpunt kunnen nog beter. Ik ben daar nu een jaar heel hard mee bezig, het werpt zijn vruchten af, maar ik heb nog wat meer tijd nodig."

Lijesen krijgt steeds meer ervaring, wat hem goed van pas komt. Hij is rustiger in zijn hoofd, geeft hij aan. "Ik kan me steeds beter beheersen tijdens de races. Voorheen kwam ik geregeld in de problemen als ik moest presteren op grote toernooien. Ik heb daar in het verleden ook hulp bij gehad. Maar nu zoek ik het vooral bij mezelf. Ik zwem de races steeds beter zoals ik ze in mijn hoofd heb en laat me niet afleiden door andere mensen."

Lijesen komt in Barcelona ook nog in actie op de 50 meter rug, de finale daarvan is zaterdag. "Het halen van de finale moet op die afstand zeker mogelijk zijn. Als ik bij de top-vijf zit, ben ik tevreden."

Grevers

De Amerikaan Matt Grevers plaatste zich als snelste voor de finale in een tijd van 52,97. Hij bleef zijn landgenoot David Plummer (53,10) en de Fransman Jérémy Stravius (53,23) voor. 

Tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar legde Lijesen beslag op de 23e plaats. Lijesen was de eerste Nederlander die bij dit WK individueel in actie kwam.