LISSABON - Griekenland is zondagavond Europees kampioen voetbal geworden. In Lissabon won het in de finale van gastland Portugal, 1-0.


Portugal verslagen...

Vooraf had niemand de Grieken als titelkandidaat gezien. Voor de eindronde in Portugal wonnen ze nog nooit een duel op een EK of WK. Nu schakelden ze onder leiding van de Duitse coach Rehhagel ondermeer het hoog ingeschatte Spanje, titelverdediger Frankrijk en favoriet Tsjechië uit.

Charisteas

Charisteas was in de eindstrijd de grote man. Hij kopte, duellerend met drie tegenstanders, na iets minder dan een uur, raak uit een hoekschop van Basinas. Doelman Ricardo kwam te laat. Het was de derde treffer van de spits. Bij zijn club, de Duitse kampioen Werder Bremen, maakte hij er in het gehele afgelopen seizoen vier.


Charisteas maakt de belangrijkste treffer op het toernooi

Portugal zette vervolgens aan voor een offensief. Het leidde tot kansen voor Ronaldo en met name Figo. Beiden zagen hun pogingen gered door doelman Nikopolidis. Met Rui Costa en Nuno Gomes probeerde coach Scolari voor meer aanvallende impulsen te zorgen. De ingrepen hadden geen succes.


Griekenland Europees kampioen!

Griekenland, dat Portugal eerder in de openingswedstrijd had verslagen (2-1), kende in de eerste helft al weinig problemen. Met een goed georganiseerde verdediging wist het zich de creativiteit van Portugal van het lijf te houden. Figo noch Ronaldo kwamen 'los' van hun directe tegenstanders.

Met overleg kwamen de Grieken er af toe ook uit, zoals Rehhagel dat had gepland. Dat zorgde voor enige dreiging. Katsouranis en Charisteas kregen kleine kansen. Met enig fortuin bleef doelman Ricardo overeind.


Bondscoach Scolari wil zijn team niet zien verliezen

Portugal begon met de formatie, die in het voorgaande duel Nederland uitschakelde. Wel moest Scolari door de nood gedwongen nog voor de rust een wijziging aanbrengen. Miguel viel geblesseerd uit, waardoor de na het eerste duel gepasseerde Paulo Ferreira terugkeerde. Bij Griekenland ontbrak de geschorste Karagounis en voor hem speelde Giannakopoulos.