De Nederlandse zwemsters hebben zondag op de openingsdag van de wereldtitelstrijd in Barcelona de finale bereikt van de 4x100 meter vrij.

Inge Dekker, Femke Heemskerk, Esmee Vermeulen en Elise Bouwens kwamen in de series tot een tijd van 3.38,41 en gaan daarmee als zesde naar de eindstrijd van zondagavond.

Debutante Vermeulen moet in de finale plaats maken voor tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. Vermeulen zette in de series de langzaamste tijd neer. In de finale zal Bouwens starten, daarna volgen Heemskerk, Dekker en Kromowidjojo.

Nederland is titelverdediger en wereldrecordhouder op de 4x100 meter vrij. De gestopte Marleen Veldhuis maakt echter geen deel meer uit van het succesvolle viertal.

De Amerikaanse ploeg gaat als snelste naar de eindstrijd met een tijd van 3.36,22. Australië zit daar met 3.36,46 maar net achter. Canada, dat de heat van Nederland won, zette met 3.38,03 de derde tijd neer. Ook Zweden (3.38,07) en Rusland (3.38,32) waren sneller dan Nederland. Duitsland en Japan zijn de laatste twee landen in de finale.