De Amerikaanse sprinter Tyson Gay heeft niet één keer, maar meerdere keren positief getest. Dat hebben bronnen laten weten aan persbureau AP.

Eerder deze maand zei Gay alleen positief te zijn bevonden bij een buitencompetitiecontrole op 16 mei, maar volgens bij de zaak betrokken bronnen is dat niet waar.

Gay zou onder meer ook vorige maand zijn betrapt bij de Amerikaanse kampioenschappen, waar hij de 100 en 200 meter won. Gay zou inmiddels zijn ingelicht door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

Een van de bronnen onthulde ook dat Gays B-staal van de test uit mei positief is. Hij trok zich eerder al terug voor het WK atletiek volgende maand in Moskou. Zijn management was niet voor een reactie bereikbaar.

Gay bepleitte eerder nog zijn onschuld na het uitkomen van zijn eerste positieve test. "Ik heb geen sabotageverhaal, ik heb geen leugens." Het is nog niet bekend om welk verboden middel het gaat.

Gay was dit seizoen weer fit na lang geplaagd te zijn door hamstring-, heup- en liesblessures. Hij toonde dat aan met een reeks goede resultaten.

Zo liep hij begin mei in Jamaica al 9,86 seconden op de 100 meter en dook hij daar de afgelopen weken met 9,79 en 9,75 ruim onder. Hij was een van de favorieten voor de sprintnummers op het WK.