De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt heeft vrijdag bij de Diamond League-wedstrijden in Londen op indrukwekkende wijze de 100 meter gewonnen.

In het Olympisch Stadion van Londen, waar hij vorig jaar olympisch goud veroverde op de 100, 200 en 4x100 meter, snelde Bolt in 9,85 seconden over de finish. Dat is voor de 26-jarige Jamaicaan zijn beste tijd van dit seizoen.

De start van Bolt was niet al te best, maar met de van hem bekende grote en krachtige passen passeerde hij daarna al zijn concurrenten. "Het is bekend dat die start niet mijn beste deel van de race is'', zei Bolt kort na de finish. "Het was geweldig om hier weer terug te zijn in Londen, de energie in dit stadion is enorm.''

De Amerikaan Michael Rodgers werd tweede in 9,98, Nesta Carter uit Jamaica pakte het brons in 9,99.

Martina

Churandy Martina heeft zich niet kunnen mengen in de strijd om de podiumplaatsen op de 200 meter.

De houder van het Nederlands record eindigde als zesde in 20,49 seconden.

De Jamaicaanse sprinter Warren Weir zegevierde in 19,89, voor landgenoot Jason Young (19,99) en de Amerikaan Wallace Spearmon (20,18).

Susan Kuijken, die zich net als Martina voorbereidt op de WK van volgende maand in Moskou, moest op de 1500 meter genoegen nemen met de twaalfde plaats (4.11,28). Het goud was voor Mary Kuria uit Kenia, die in 4.08,77 als eerste over de streep kwam.

Cadée

Discuswerper Erik Cadée heeft net naast het podium gegrepen. De 29-jarige Brabander eindigde als vierde, met een afstand van 65,37 meter. Het goud ging naar de Pool Piotr Malachowski, die de discus 67,35 meter ver wierp.

Het podium werd gecompleteerd door de Duitser Martin Wierig (tweede met 66,60) en Gerd Kanter uit Estland (derde met 66,29).

Cadée kwam in zijn tweede worp tot 65,37, bijna net zo ver als zondag bij de NK in Amsterdam. In het vervolg van de wedstrijd wist hij zich echter niet meer te verbeteren, waardoor hij genoegen moest nemen met plek vier.

Cadée doet volgende maand mee aan de WK in Moskou, waar hij mikt op een plaats in de top acht.