Nieuwe schaatstempel komt in Almere

Icedome in Almere wordt met ingang van het seizoen 2016/2017 de nieuwe schaatstempel van Nederland. Dat maakten de KNSB en het NOC*NSF vrijdagochtend bekend.

Het gaat om de programma's voor langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en inline-skaten. Thialf in Heerenveen raakt de topsportstatus kwijt, wat betekent dat de schaatsers in Almere zullen gaan trainen.

De KNSB en NOC*NSF werken de voorlopige gunning in de komende periode uit tot een contract.

Elk seizoen zal er een ISU-wedstrijd plaatsvinden in Icedome. Deze wedstrijden kunnen echter ook in Heereveen en Zoetermeer (TranSportium), de andere afgewezen kandidaten, georganiseerd worden.

Commissaris van de Koning John Jorritsma van Friesland stelde een aantal maanden geleden dat het nieuwe Thialf hoe dan ook wordt gebouwd, ongeacht de locatiekeuze van de KNSB en NOC*NSF.

Aanvechten

Thialf en TranSportium hebben een week de gelegenheid om tegen de voorlopige gunning in beroep te gaan. Het consortium van bedrijven achter TranSportium in Zoetermeer doet dat sowieso.

"Onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht. Met die drie o's kan ik het besluit voor de Icedome Almere het beste omschrijven'', aldus Cees den Bakker, de woordvoerder van het consortium.

"We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten." Het consortium bestaat uit de bedrijven Dura Vermeer, Siemens Nederland en Royal HaskoningDHV.

''Het besluit is genomen onder druk van een gerechtelijke uitspraak, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat dit ook het beste besluit is'', aldus Den Bakker.

''Wij zijn de enige schaatshal die zonder overheidssteun tot stand kan komen. Bovendien zijn onze plannen veel breder dan alleen een schaatshal. Zo zit er ook een sporthal bij en een medisch centrum.''

''Dit is de eerste ronde en die hebben we verloren. Maar er is nog een tweede ronde'', zei Thialf-directeur Eelco Derks vrijdag. De topman bij de schaatsbaan in Heerenveen is strijdbaar.

Derks vermoedt dat de KNSB een gedwongen keuze heeft moeten maken, na de uitspraak van de rechter vorige week. Hij denkt dat de KNSB zelf niet weet of de schaatsbond wel achter dit besluit staat.

John Jorritsma, commissaris van de Koning in Friesland, laat tegenover Schaatsen.nl weten dat de provincie het niet laat zitten bij dit besluit. "Wij gaan zeker in beroep. We gaan door tot het gaatje, we blijven vechten."

September

De KNSB en NOC*NSF wilden eigenlijk pas in september met een besluit komen, maar de voorzieningenrechter bepaalde vorige week dat er binnen vijf dagen (vanaf maandag) een beslissing moest vallen.

Eind mei kwam in een uitgelekt rapport van de KNSB al naar voren dat de keuze was gevallen op Almere. Dat leidde tot boze reacties uit Friesland en Zoetermeer.

In afwachting van een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de drie plannen werd het besluit over de zomer heen getild, maar de rechter stak daar dus een stokje voor. 

Doekle Terpstra, voorzitter van de KNSB, verwacht 'ergens in augustus' de ledenraad uit te kunnen leggen waarom is gekozen voor Icedome Almere. ''Dan gaan we verantwoording afleggen'', zei hij voor de NOS-microfoon. Enkele gewesten hebben zich al eerder gekeerd tegen 'Almere'.

"Ik hoop uiteindelijk dat alle plannen gerealiseerd mogen worden, aangezien dit voor het schaatsen in Nederland maar ook mondiaal van het allergrootste belang is."

Christie Veldhuizen, woordvoerder van een van de bouwers van Icedôme Almere, is erg verheugd met de voorlopige gunning: ''Voorlopig zijn wij even de winnaar. We gaan nu met de KNSB om de tafel om de plannen verder uit te werken.''

Bolhuis

"Wij hebben ons laten adviseren door een breed samengestelde beoordelingscommissie bestaande uit deskundigen op diverse gebieden", aldus NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis.

"Ik ben onder de indruk van het enthousiasme waarmee zowel Thialf, TranSportium, als Icedome aan de toekomst van de sport in Nederland willen bijdragen."

Lees meer over:
Tip de redactie