Viktor Troicki mag achttien maanden niet tennissen. De Serviër weigerde in april bloed af te geven bij een dopingtest in Monte Carlo en is daarvoor hard gestraft door de ITF.

De internationale tennisfederatie maakte donderdag bekend dat de normale straf van twee jaar slechts met zes maanden is teruggebracht omdat Troicki onder stress zou hebben gestaan.

De nummer 53 van de wereld, die twee jaar geleden nog twaalfde stond, beweerde dat de dopingcontroleur had gezegd dat een urinetest afdoende was tijdens het toernooi in het Franse prinsendom.

De ITF dacht daar echter anders over. Troicki voelde zich tijdens het evenement niet goed en wilde liever geen bloed afstaan. Dat komt de vriend van Novak Djokovic nu duur te staan. De 27-jarige Troicki mag pas op 25 januari 2015 weer in wedstrijdverband tennissen.

Uitgeput

Troicki kondigt op zijn website aan naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen om zijn straf aan te vechten.

"Toen ik me beter voelde, de dag nadien, heb ik alsnog de controles ondergaan, ook een bloedtest. Die waren allebei negatief. Nooit eerder heb ik een test gemist. Ik heb al gesproken met Djokovic. Hij zegt dat het goed zal komen, dat de ATP me zal steunen, omdat ik onschuldig ben."

"Ik ben echt uitgeput. De laatste tijd kan ik alleen aan deze zaak denken, en het is nog niet voorbij. De dopingregels zijn erg strikt en dat is ook goed. Maar dit was een duidelijke fout van de dopingcontroleur, die ook een dokter is. Ze zei eerst dat het oké was en toen ze er later achter kwam dat ze de regels niet volgde, liet ze me in de steek."

Prijzengeld

Naast zijn schorsing moet Troicki ook zijn prijzengeld van Monte Carlo en zijn behaalde punten voor de wereldranglijst inleveren. Al te veel gevolgen zal dat laatste echter niet hebben. Troicki verloor al in de eerste ronde van de Fin Jarkko Nieminen.

Troicki was donderdag nog gewoon in Kroatië actief in de tweede ronde van het ATP-evenement van Umag. Dat werd ook geen succes. Hij verloor in twee sets van de Spanjaard Tommy Robredo: 0-6, 4-6.

Volg het Doping Dossier op NUsport