FC Utrecht verrassend uitgeschakeld in Europa

FC Utrecht heeft zich donderdagavond geblameerd in Europees verband. De ploeg van coach Jan Wouters werd in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld door het nietige FC Differdange 03.

De Luxemburgers dwongen met een 3-3 gelijkspel in de Galgenwaard een plek in de derde voorronde af. Utrecht had vorige week in het kleine landje al verrassend met 2-1 verloren.

Differdange kwam in Utrecht snel op voorsprong, maar die marge werd door Jacob Mulenga met een hattrick weggepoetst. In het laatste halfuur ging het alsnog mis voor de winnaar van de play-offs in de eredivisie.

Het is nog nooit voorgekomen dat een Nederlandse club zo vroeg Europees is uitgevoetbald. FC Twente worstelde zich vorig seizoen vanaf de tweede voorronde naar de groepsfase.

Achterover leunen

Utrecht verloor deze zomer met Mike van der Hoorn (Ajax), Jan Wuytens (AZ), Anouar Kali (Roda JC) en Nana Asare (AA Gent) vier bepalende spelers, maar dat mag geen excuus voor het optreden zijn. Wouters had de eerste wedstrijd in Luxemburg omschreven als de slechtste onder zijn leiding en hij kon de eerste helft in de Galgenwaard daar moeiteloos bij optellen.

Zijn elftal speelde in een te laag tempo en had geen idee hoe het spits Mulenga moest bereiken. Differdange kon achterover leunen en wachten op een foutje van Utrecht. Dat kwam er na 26 minuten, toen Kai Heerings zijn hoofd introk na een voorzet van de rechterkant, waardoor Omar Er Rafik vrij kon inkoppen: 0-1.

De aanvaller had ook in Luxemburg al twee keer gescoord. Utrecht kwam met het nodige fortuin nog voor rust langszij. Doelman Julien Weber schatte een lange trap van centrale verdediger Gévero Markiet, die meedeed omdat de nieuwe aanwinst Timothy Derijck nog niet speelgerechtigd is, volledig verkeerd in. Mulenga kon simpel binnen tikken (1-1).

Luid gejoel

De thuisploeg leek de zege tien minuten na rust zelfs al veilig te hebben gesteld, na twee doelpunten van opnieuw Mulenga. Dankzij Heerings kwamen de Luxemburgers echter terug. De centrumverdediger gaf heel dom een strafschop weg, die vervolgens door Geoffrey Franzoni werd benut.

Utrecht moest door die stand nog een keer scoren en nam achterin meer risico. Dat kwam de ploeg duur te staan. Yannick Bastos schoot twintig minuten voor tijd de gelijkmaker binnen nadat Omer Bishevac al de kruising had geraakt. Utrecht zette nog wel aan tegen de vermoeide semi-profs, maar de vereiste twee doelpunten werden niet meer gemaakt. Onder luid gejoel van de eigen aanhang dropen de spelers af.

Het was de eerste keer sinds 2010 dat Utrecht  zich mocht verheugen op een Europees optreden. Destijds deed de formatie het nog goed in de Europa League met een ruime zege op Celtic in de voorronde en gelijke spelen tegen Liverpool en Napoli in de groepsfase.

Lees alles over de Europa League op NUsport

Lees meer over:
Tip de redactie