Waterpolosters in slotfase gelijk tegen Rusland op WK

De Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd gelijkgespeeld tegen Rusland. Oranje sloot tegen deze grootmacht af op 12-12 (3-3 2-4 2-1 5-4).

Iefke van Belkum, afgelopen seizoen actief in de Russische competitie, redde met nog 43 seconden op de klok in overtal een punt voor de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri.

De Italiaan moest in de tweede periode zijn boosheid even tonen tijdens een time-out toen het helemaal mis dreigde te gaan. Zijn team knoeide, miste kansen in overtal, had onvoldoende verweer tegen de gehaaide midvoor Olga Beljajeva en stond plotseling met 3-7 achter. Keepster Ilse van der Meijden voorkwam nog erger door een strafworp te stoppen.

De veerkracht van Oranje was evenwel groot. Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot - vanaf vijf meter na een stevige overtreding op Leonie van der Molen - verzachtten de tegenvaller in deze fase (5-7). Het gaf tevens moed voor de laatste twee kwarten. Nederland kwam nooit op voorsprong, maar vocht zich telkens knap terug met een gelijkspel als het hoogst haalbare.

China

Lieke Klaassen was de uitblinkster. De afstandschutster maakte vier treffers, enkele van ver en onder druk. Van Belkum en Genee gooiden ieder tweemaal raak. Door dat resultaat eindigt Nederland normaal gesproken als derde in poule A achter Rusland en Spanje.

De volgende opponent is China, dat ten koste van Nieuw-Zeeland tweede werd in poule B. ''China is een stuk sterker'', voorspelde Smit de uitslag (13-5) al enigszins. ''We gaan er zaterdag vol tegenaan. We zullen zelf meer moeten bewegen, tegen Rusland hadden we moeite elkaar te bereiken.''

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie