Blijlevens geeft dopinggebruik toe

Jeroen Blijlevens vertrekt per direct als ploegleider bij de Nederlandse wielerploeg Belkin. In een open brief bekent hij donderdag het gebruik van epo tijdens zijn carrière als wielrenner.

In een persoonlijk gesprek met de directie van de ploeg gaf Blijlevens het gebruik van epo toe. Daarna volgde het persbericht over zijn vertrek en bijgevoegd de brief van Blijlevens.

De oud-sprinter die in dienst van TVM in totaal vier Touretappes won werd woensdag al in verband gebracht met het gebruik van verboden middelen toen de eerste resultaten van een Frans senaatsonderzoek uitlekten.

"Met deze open brief wil ik mijn bekentenis doen die ik wellicht veel eerder had moeten doen", schrijft Blijlevens. "Het is toch moeilijk om je fouten toe te geven. Velen zullen teleurgesteld in mij zijn en dat respecteer ik."

Wondermiddel

"Een peloton dat alle dagen van start tot finish volle bak over de Franse wegen reed en bergop veelal op het buitenblad. Er werd veel over het wondermiddel epo gesproken", vervolgt Blijlevens, die claimt dat hij in 1995 en 1996 schoon de Tour reed. In beide edities won hij één etappe.

"In 1997 besloot ik voor het eerst voor de Tour epo te gaan gebruiken. Dit was een stom besluit, maar in mijn ogen wel een beslissing die ik moest nemen. Ik had het gevoel dat ik op een splitsing stond. Epo nemen en grote koersen rijden of het zou heel moeilijk zijn om een behoorlijke prof te zijn. Het was een tweestrijd!"
 
Blijlevens stelt dat hij de verboden producten altijd zelf gekocht heeft en dat deze niet vanuit zijn ploeg, TVM, zijn aangeboden.

Te bewijzen

In een persoonlijk gesprek met de Belkin-leiding eerder dit jaar gaf Blijlevens zijn dopinggebruik niet toe. Dat gesprek maakte deel uit van het dopingconvenant dat de drie Nederlandse profploegen tekenden met de KNWU. Belkin laat weten die keuze te betreuren.

Over zijn keuze om een valse verklaring af te leggen in het dopingconvenant zegt de oud-sprinter dat hij dat deed omdat hij zichzelf wilde bewijzen als ploegleider en de verplichte schorsing van zes maanden daarom wilde ontlopen.

"Onze ploeg was op zoek naar een sponsor en het was niet zeker of Blanco in 2014 nog zou bestaan", aldus Blijlevens. "Als ik zou bekennen dan zou ik maar drie maanden (buiten het wegseizoen) mijn beroep als ploegleider kunnen uitvoeren in 2013. Ik heb de keuze gemaakt om aan de slag te gaan en mijzelf te bewijzen. "

Lees de volledige open brief van Blijlevens

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie