Bolt betreurt dopingschandalen in atletiek

Usain Bolt betreurt de recente dopingschandalen op de sprintnummers in de atletiek. Onder anderen sprintkampioen Tyson Gay, Asafa Powell en Veronica Campbell-Brown testten de afgelopen weken positief op verboden middelen.

"Dit heeft de sport teruggeworpen", liet Bolt bij een bijeenkomst in Londen weten. Het is voor het eerst dat de zesvoudig olympisch kampioen spreekt over het dopingschandaal.

Bolt benadrukt dat hij zelf niet vals heeft gespeeld. "Ik ben schoon." Daarnaast wil hij zijn steentje bijdragen om de sport er weer bovenop te helpen. "Ik wil mijn bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat men deze schandalen gaat vergeten."

De snelste man ter wereld is in Londen voor Diamond Leaguewedstrijd. Het is voor het eerst sinds de Spelen afgelopen zomer dat de atleet Engeland aandoet. "Ik ben dinsdag nog getest, voor mij is het routine", zei Bolt op kalme toon.

Fenomenale dingen

Bolt kreeg in een Londens hotel meteen de vraag of het publiek hem wél kan vertrouwen. De Jamaicaan rolde even met zijn ogen en antwoordde toen een tikkeltje geagiteerd: "Ik had gehoopt dat die vraag pas later op de dag zou komen. Hoe lang volgen jullie mij nou, sinds 2008 misschien?"

"Als je me al sinds 2002 had gevolgd, wist je dat ik al fenomenale dingen deed toen ik nog maar 15 jaar was. Ook toen zette ik allerlei records neer. Ik ben gemaakt om mensen te inspireren en heb het talent om hard te lopen. Dat doe ik dus."

Blijf sterk

De Jamaicaan heeft sinds de positieve test van Powell slechts één keer contact gehad met zijn landgenoot, met wie hij zowel in Peking als in Londen naar het goud liep op de 4x100 meter estafette. "Blijf sterk", waren de enige woorden die Bolt naar eigen zeggen richting Powell heeft gestuurd.

Over Powell en Gay zei Bolt verder: "Dit moet verschrikkelijk voor hen zijn. Ik hoop voor die jongens dat alles wordt opgelost."

De atletiekwereld kreeg in aanloop naar de wereldkampioenschappen in Moskou een aantal flinke klappen te verduren. Op de 100 meter zijn met Powell en Gay twee voorname concurrenten voor Bolt weggevallen. Daarnaast mist Yohan Blake de WK vanwege een blessure.

Volg het Doping Dossier op NUsport

Tip de redactie