KNZB-directeur Verhaeren ziet WK met vertrouwen tegemoet

Jacco Verhaeren heeft veel vertrouwen in een goed WK voor de Nederlandse zwemploeg.

''Iedereen staat er goed voor en is fit'', keek de technisch directeur van de KNZB woensdag in Barcelona vooruit. ''Het wordt, denk ik, ook een sterk WK, want bijna iedereen is er." 

"Er is niet echt sprake meer van een post-olympisch toernooi. Er zal hard worden gezwommen en dat is alleen maar goed voor de sport.''

Met Ranomi Kromowidjojo heeft Nederland een belangrijke troef in handen. ''Je kunt hier aan de reacties wel merken dat ze olympisch kampioene is. Er wordt anders naar haar gekeken, maar ze heeft daar geen last van. Haar niveau is goed. Je weet nooit of het genoeg is voor een medaille, maar ze staat er goed voor.''

Verhaeren fungeert tijdens de WK niet meer als coach van Kromowidjojo. Hij heeft deze functie overgedragen aan Marcel Wouda. Voor de technisch directeur is de wereldtitelstrijd geslaagd als de zwemmers het maximale uit zichzelf halen.

''Het heeft geen zin om te denken in finales of medailles. Het is vooral belangrijk dat mensen straks hun raceplan uitvoeren. Het liefst willen we dat dit gepaard gaat met persoonlijke records en dan moeten we afwachten wat dit uiteindelijk oplevert.''

Dekker

Verhaeren maakte ook bekend dat Inge Dekker zondag in de series startzwemster zal zijn van de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag. Dekker wordt afgelost door Femke Heemskerk. Daarna gaan Esmee Vermeulen en Elise Bouwens te water.

De keuze voor de 27-jarige Dekker is verrassend. Dekker kreeg namelijk na de olympische race in Londen veel kritiek te verduren. Mede door haar mindere optreden als startzwemster grepen de Nederlandse vrouwen naast het goud. 

Dekker besloot in oktober een pauze in te lassen, maar pakte begin dit jaar de draad toch weer op. Wereldtopper Ranomi Kromowidjojo is vrijgesteld van de series en komt pas in de finale in actie.

NUwerk

Tip de redactie