Stuart O'Grady heeft bekend doping te hebben gebruikt in de aanloop naar de Tour de France van 1998. 

Dat liet de sinds maandag gestopte renner weten aan de Australische krant The Advertiser. Volgens de voormalig geletruidrager heeft hij slechts twee weken lang epo gebruikt en het verboden middel daarna nooit meer aangeraakt.

''Ik heb het mezelf toegediend, daar was niemand anders bij betrokken. Mijn team had er niets mee te maken'', aldus de olympisch kampioen van 2004 op de koppelkoers op de baan. In 1998 reed de Australiër voor de Franse formatie GAN.

O'Grady had tijdens de Tour van 1998 wel epo bij zich, maar hij gebruikte het niet. ''Zodra Festina uit de Ronde werd gezet, heb ik het vernietigd en er daarna nooit meer aan gezeten.''

De 39-jarige O'Grady erkent dat hij fout was en weet wat de consequenties van zijn bekentenis zijn. ''Alles wat ik heb gewonnen zal nu een randje krijgen, maar ik weet dat mijn olympische medaille en de winst van Parijs-Roubaix in 2007 schoon zijn. Ze mogen die monsters nog duizend jaar testen, ze zullen niets vinden.''

Begrip

Orica-GreenEdge, de ploeg waarvoor O'Grady de afgelopen weken nog in de Tour reed, heeft begrip getoond voor zijn bekentenis ''Wij staan achter de beslissing van Stuart om zich uit te spreken'', aldus Shayne Bannan van Orica.

O'Grady's bekentenis komt op de dag dat de Franse senaatscommisie de lijst van renners bekendmaakte die in de Ronde van Frankrijk van 1998 alsnog positief zijn getest op epo. Het is vooralsnog onduidelijk of O'Grady op die lijst staat. De tijdritspecialist won een etappe in 1998 en droeg drie dagen de gele trui.

Bannan waardeert het in ieder geval dat de renner voor zijn eigen misstap uitkomt, ongeacht de duidelijkheid van de lijst namen.