Jeroen Blijlevens behoort tot de renners die in de Tour de France van 1998 doping hebben gebruikt.

Dat blijkt uit het rapport van de Franse senaatscommissie dat woensdag openbaar is gemaakt. Stalen uit 1998 en 1999 zijn in 2004, met moderne middelen, getest door het Franse antidopingagentschap AFLD. Epo was eind jaren negentig nog niet op te sporen.

Belkin heeft inmiddels bevestigd dat Blijlevens, die een van de ploegleiders is van de Nederlandse wielerploeg, voorkomt op de door een Franse senaatscommissie gepubliceerde lijst met dopinggevallen uit de Tour de France van 1998.

Blijlevens maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg, die na onder meer een inval in een hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour stapte. Hij won de vierde etappe.

De resultaten van de hertests kunnen sowieso niet gebruikt worden voor disciplinaire straffen omdat het antidopingprotocol niet is gevolgd.​

Pantani

Le Monde kwam dinsdagavond al met het bericht Tourwinnaar Marco Pantani (die in 2004 is overleden) en Jan Ullrich positief testten in 1998.

Woensdag sijpelen langzaam de andere namen binnen. Naast Blijlevens zouden ook de voormalige Franse topcoureurs Laurent Jalabert en Jacky Durand alsmede de oud-topsprinters Mario Cipollini en Erik Zabel hun toevlucht hebben gezocht tot prestatiebevorderende middelen.

Durand heeft inmiddels toegegeven dat hij doping gebruikte, Jalabert draaide er vorige maand omheen toen hij voor het eerst in verband werd gebracht met een positieve test.

In het rapport wordt ook onderscheid gemaakt tussen 'positieve' renners en 'verdachte' renners.

Tot die eerste groep behoren ook onder anderen Abraham Olano, Nicola Minali, Manuel Beltran en Kevin Livingston.

In de tweede groep zitten onder anderen Bobby Julich (de nummer drie van de Tour 1998), Axel Merckx, Frédéric Moncassin én Stuart O'Grady. Laatstgenoemde zette maandag plotseling een punt achter zijn loopbaan.

Overigens werd al in 2005 bekend dat Lance Armstrong enkele positieve stalen afleverde tijdens de Tour van 1999. De Texaan moest zijn Tourzege (en zijn zes latere Tourzeges) pas inleveren na de publicatie van het USADA-rapport in oktober 2012.

McQuaid

UCI-voorzitter Pat McQuaid zei ruim een week geleden dat Pantani zijn Tourzege zal behouden mocht blijken dat hij vijftien jaar geleden aan de epo zat.

Het rapport van de Franse senaatscommissie zou aanvankelijk al op 18 juli worden gepresenteerd, maar enkele renners van de huidige generatie drongen erop aan de publicatie uit te stellen, omdat het 'anders alleen zou gaan over doping in de Tour'.

De commissie kreeg de opdracht om te onderzoeken hoe efficiënt de strijd tegen doping is gevoerd door Frankrijk en kwam met zestig maatregelen.

Op vragen ging commissievoorzitter Jean-François Humbert niet in. ''Ik benadruk nog één keer: wij zijn noch politie noch rechter.'' Daarbij liet hij weten dat het in het rapport niet alleen om de wielersport gaat.