Armstrong wil dat rechtszaak wordt geseponeerd

Lance Armstrong heeft een federale rechter in de Verenigde Staten verzocht de rechtszaak van het ministerie van Justitie tegen hem te seponeren.

In de zaak draait het erom of Armstrongs oude ploeg US Postal (een overheidsbedrijf) met belastinggeld doping financierde.

Zes van zijn zeven, inmiddels afgenomen, Tourzeges behaalde Armstrong in dienst van US Postal. Het totale sponsorbedrag dat de postadministratie in die periode uitgaf was iets meer dan veertig miljoen dollar, ruim dertig miljoen euro.

Volgens de advocaten van de oud-wielrenner heeft Justitie een ‘waardeloze zaak’ omdat de claim veel te laat zou zijn ingediend en omdat US Postal heeft gekregen wat ze wilde: voor een relatief laag bedrag tientallen miljoenen dollars aan publiciteit.

"De regering doet nu of ze verontwaardigd is, maar de acties van toentertijd zijn veelzeggend", stelt het kamp-Armstrong volgens USA Today. "Hebben ze het hele team geschorst toen er een onderzoek kwam? Hebben ze een leger advocaten of onderzoekers ingezet?"

"In plaats van het recht te benutten het sponsorcontract op te zeggen, hebben ze het zelfs verlengd. De regering wilde een winnaar en alle publiciteit die dat voor hen opleverde."

Landis

Justitie schaarde zich eerder dit jaar achter klokkenluider Floyd Landis. De voormalige meesterknecht van Armstrong spande al in juni 2010 onder embargo een rechtszaak aan tegen zijn voormalige kopman.

Als wordt aangetoond dat Armstrong en de overige leden van de ploeg (waaronder teammanager Johan Bruyneel) de overheid bewust hebben misleid met hun dopingprogramma, dan heeft de eisende partij volgens de Amerikaanse wetgeving recht op drie keer het geïnvesteerde bedrag als schadevergoeding.

Landis krijgt als klokkenluider in dat geval vijftien tot dertig procent van de schadeclaim, die mogelijk de honderd miljoen dollar overstijgt.

De advocaten van Armstrong willen dat Landis wordt uitgesloten van de zaak, omdat hij zelf ook doping heeft gebruikt.

Armstrong bekende begin dit jaar dat hij zijn zeven Tourzeges behaalde met behulp van verboden prestatiebevorderende middelen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie