'Pantani en Ullrich staan op dopinglijst'

Het volledige podium van de Tour de France van 1998 staat op de dopinglijst die de Franse senaat woensdag bekend zal maken.

Dat meldt de Franse krant Le Monde. Winnaar Marco Pantani, nummer twee Jan Ullrich en nummer drie Bobby Julich zouden doping hebben gebruikt in de Tour die ook wel bekend staat als 'Tour de Dopage’. Ook Erik Zabel, winnaar van de groene trui, staat volgens de krant op de lijst.

De senaatscommissie onderzocht hoe efficiënt de dopingstrijd in het verleden door de Fransen is gevoerd. Naar verluidt zal een lijst met 44 namen worden bekendgemaakt van renners die, zo moet blijken uit het hertesten van stalen, tijdens de Tour van 1998 epo gebruikten.

Het gebruik van epo was in 1998 nog niet op te sporen. Eerder werd al bekend dat bij hertesten van bloedstalen uit die Tour een grote meerderheid positief was. Onder meer de Fransman Laurent Jalabert was bij de positieve gevallen.

Ook de Fransen Laurent Desbiens en Jacky Durand zouden volgens Le Monde op de lijst staan. Desbiens was twee dagen geletruidrager en Durand won een etappe en de prijs voor de meeste strijdlust.

Uitgesteld

De Franse senaat zou oorspronkelijk op 18 juli met de volledige lijst komen, maar op verzoek van de huidige profrenners is dat uitgesteld tot na de Tour de France.

De vakbond voor de beroepsrenners zou de namen van de coureurs liever helemaal niet gepubliceerd zien. ''Ze hebben immers geen enkele mogelijkheid zich te verdedigen, er kan zelfs geen tegenexpertise meer aangevraagd worden.''

UCI-voorzitter Patt McQuaid gaf eerder aan de Tourzege van de in 2004 overleden Pantani hoe dan ook niet af te nemen.

"Als de naam van Pantani op wat voor manier dan ook opduikt in het onderzoek van de Franse senaatscommissie, zijn er geen gronden om actie te ondernemen", aldus McQuaid.

Tip de redactie