Ajax verdient ruim twintig miljoen euro in Europa

Ajax heeft afgelopen seizoen ruim twintig miljoen euro verdiend in de Champions League en de Europa League. 

Dat blijkt uit cijfers die de UEFA dinsdag bekendmaakte. 

Daarmee waren de Amsterdammers ruimschoots de best verdienende Nederlandse club. PSV verdiende in de Europa League een kleine 3,3 miljoen euro, FC Twente moest het met ruim 2,6 miljoen euro doen.

Het leeuwendeel van Ajax' inkomsten werd verdiend in de Champions League. Als enige Nederlandse vertegenwoordiger kregen de Amsterdammers bijna tien miljoen euro aan mediarechten.

In totaal verdiende Ajax in het kampioenenbal 19,898 miljoen euro. In een ronde Europa League werd daarnaast nog eens 581.214 euro opgestreken.

Juventus

Juventus was de grootverdiener van het Europese voetbal afgelopen seizoen. De Italiaanse club werd weliswaar in de kwartfinale van de Champions League al uitgeschakeld, maar kon toch meer dan 65 miljoen euro op de rekening bijschrijven.

Champions League-winnaar Bayern München moest het met tien miljoen minder doen. Verliezend finalist Borussia Dortmund kreeg 54 miljoen euro. Barcelona moest het met 45,5 miljoen euro doen. Real Madrid verdiende 48,4 miljoen euro.

Dat Juventus meer verdiende dan de finalisten en de halve finalisten komt onder meer doordat Italië minder deelnemers aan de Champions League had dan Duitsland en Spanje.

De televisiegelden worden namelijk verdeeld onder het aantal deelnemende ploegen per land. AC Milan was de enige andere Italiaanse club die de groepsfase van de Champions League haalde. De club werd in de achtste finales uitgeschakeld door Barcelona, maar verdiende toch 51,4 miljoen euro.

Chelsea won de Europa League en verdiende in dat toernooi ruim 10,7 miljoen euro. De uitschakeling in de groepsfase van de Champions League had de Blues al het drievoudige opgeleverd.

Fenerbahçe was de club die alleen in de Europa League uitkwam en het meest verdiende. De Turken streken dankzij een halve finaleplaats een kleine 11,2 miljoen euro op.

Tip de redactie