Tourorganisatie staat open voor Tour voor vrouwen

De ASO staat open voor het houden van een Tour de France voor vrouwen, al is de kans klein dat het op korte termijn lukt.

De organisatie van de Tour de France voor mannen en tal van andere sportwedstrijden reageert daarmee op een petitie die Marianne Vos samen met de rensters Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington is begonnen voor een vrouwen-Tour en die inmiddels al meer dan zeventigduizend keer is ondertekend.

ASO-baas Jean-Etienne Amaury vertelt aan persbureau Bloomberg dat hij niet afwijzend staat tegenover het plan.

"Er moet een goed economisch model zijn, we dienen de media aan boord te krijgen en we moeten om tafel met de lokale autoriteiten om de wegen af te sluiten."

"Aan al deze voorwaarden moet worden voldaan, het zal waarschijnlijk volgend jaar nog niet lukken."

Op de site van Rabosport zegt Vos dat de ASO contact met haar en de andere initiatiefneemsters heeft opgenomen.

"Ze willen met ons rond de tafel. Dat is een eerste stap in de goede richting. Op dit moment is dit een geweldig en bemoedigend resultaat."

Dezelfde data

"Het is ideaal wanneer je de vrouwen-Tour op dezelfde data laat rijden als die van de mannen", meent de 26-jarige Vos. "Een punt van kritiek is dat het moeilijk is om voor een tweede peloton verblijfsplaatsen te creëren, omdat het nu voor het mannenpeloton soms al moeilijk is." 

"Maar wij willen concessies doen zoals bijvoorbeeld een extra verre verplaatsing of desnoods overnachten in campers", vervolgt de olympisch en wereldkampioen. Dat de mannen grotere afstanden afleggen, hoeft geen probleem te zijn. "De etappes kun je simpel inkorten door verderop te starten." 

De Tour Féminin stond tussen 1984 en 2009 al op de kalender, al werd de wedstrijd in 1990, 1991 en 2004 wegens financiële problemen niet georganiseerd.

Tip de redactie