'Martino nieuwe hoofdtrainer FC Barcelona'

Gerardo 'Tata' Martino is de nieuwe hoofdtrainer van FC Barcelona. De vijftigjarige Argentijn zou een verbintenis voor drie seizoenen overeengekomen zijn met de Catalaanse club.

Dat melden verschillende Spaanse media maandagavond.

Martino, voorheen werkzaam bij Newell's Old Boys, neemt in zijn kielzog Jorge Pautasso en Elvio Paolorroso mee als respectievelijk zijn assistent en conditietrainer.

De eenmalig international was van 2006 tot de Copa America van 2011 verantwoordelijkheid voor het nationale elftal van Paraguay. Op de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen was Uruguay in de eindstrijd met 3-0 te sterk voor het keurkorps van Martino.

Met 'La Albirroja' reikte hij in 2010 tot de kwartfinales van het WK in Zuid-Afrika. Zijn ploeg oogstte vooral lof voor de aantrekkelijke speelstijl. Martino staat in Zuid-Amerika bekend om zijn aanvallende opvattingen.

Onder de leiding van de oud-speler van de club (505 duels tussen 1980 en 1995, verspreid over drie periodes) bereikte Newell's Old Boys de halve eindstrijd van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Afgelopen seizoen leidde hij de club uit Rosario bovendien naar de Argentijnse titel.

Messi

In een eerder stadium werd de voormalige aanvallende middenvelder in verband gebracht met Malaga en Real Sociedad. Voor zijn bondscoachschap in Paraguay was de Argentijn werkzaam bij onder meer Libertad (Paraguay) en Colon in zijn thuisland.

Met Libertad legde hij liefst drie keer beslag op de nationale titel. Ook met Cerro Porteño werd hij landskampioen in Paraguay.

Martino was het jeugdidool van Jorge Messi en geldt als een goede vriend van de vader van Lionel Messi. De aanvaller is derhalve een groot voorstander van de aanstelling van zijn landgenoot: "Hij laat zijn teams altijd goed voetbal spelen."

Vilanova

Barcelona was op zoek naar een nieuwe trainer, omdat Tito Vilanova eerder deze week zijn vertrek aankondigde. De Spanjaard, die al enige tijd geteisterd wordt door een tumor, voelde zich genoodzaakt op te stappen zodat hij zich in alle rust op zijn herstel kan richten.

Volg het laatste transfernieuws in Transfertumult

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie