O'Grady zet per direct punt achter loopbaan

Stuart O'Grady heeft een dag na de finish van de honderdste Tour de France zijn afscheid van het wielrennen aangekondigd. De bijna veertigjarige 'superknecht' stopt per direct. 

Dat heeft zijn ploeg Orica-GreenEdge maandag bekendgemaakt.

Na de voor GreenEdge fantastisch verlopen Tour besloot de Australiër dat het moment daar was. ''Ik heb altijd gezegd dat ik mijn loopbaan met iets heel speciaals wilde beëindigen. Deze Tour heeft me dat gegeven. We hebben een geweldige ronde gehad en ik ben enorm trots op wat we gepresteerd hebben."

"Een etappe winnen en met de hele ploeg op het podium staan na de ploegentijdrit was als een droom die werkelijkheid werd, zo laat in m'n carrière. Het was ook heel speciaal om de gele truien van Simon Gerrans en Daryl Impey te mogen verdedigen."

O'Grady was aanvankelijk van plan een jaar later zijn loopbaan te beëindigen. "Maar ik ben ontzettend blij dat ik dit alles nog één keer heb mee mogen maken voordat ik ermee stopte."

"Ik wilde eigenlijk nog langer doorgaan, maar ik bleef het gevoel houden dat dit hét jaar was om te stoppen. We hebben als ploeg mooie doelen bereikt in de Tour. Ik word bijna veertig en begin steeds meer te beseffen dat er dingen in het leven zijn die prioriteit hebben, mijn familie heeft me geholpen bij deze beslissing."

Zeventien Tours

De Australiër heeft sinds 1997 aan alle edities van de Ronde van Frankrijk deelgenomen. Bij vijftien van die zeventien pogingen wist O'Grady de finish in Parijs te halen. Hij boekte drie ritzeges en mocht liefst negen dagen in het geel rijden.

"Het zijn 23 jaren van topsport en negentien jaren van professioneel wielrennen geweest, dus het wordt wel eens tijd om verder te gaan kijken."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie