MILAAN - Uitgerekend in het stadion waar de club 32 jaar geleden de mooiste prijs won uit de clubgeschiedenis zette Feyenoord donderdagavond een belangrijke stap naar het langverwachte nieuwe Europees succes.
Feyenoord

De winnaar van de Europa Cup in 1970 en UEFA Cup in 1974 kan na de uitzege bij Inter

Volgende week verdedigen de Rotterdammers zonder de geschorste Ono en Rzasa voor eigen publiek de kleine voorsprong op de Italianen. Beide spelers kregen tegen Inter hun tweede gele kaart. Als Feyenoord zonder het geschorste duo overeind blijft, staat op 8 mei de finale in de UEFA-beker op het programma.

In tegenstelling tot de thuisclub, die de Colombiaan Cordoba in eigen doel zag schieten, maakte een hardwerkend en supergemotiveerd Feyenoord duidelijk dat het de UEFA-beker als echte hoofdprijs ziet. Na Real Mallorca en twee keer Valencia wil trainer Cuper ook Inter best wel naar een Europese finale loodsen. De succesvolle Argentijn is echter uitstekend op de hoogte van de prioriteiten van zijn nieuwe werkgever, in de eerste plaats kampioen worden.

Inter Milaan

Inter stond tegen Feyenoord alweer voor de zesde keer in de laatste twaalf jaar in een halve eindstrijd van de UEFA Cup. Drie keer, in 1991, 1994 en 1998, mocht de club de aan de Champions League ondergeschikte trofee in de goedgevulde prijzenkast zetten. Het laatste kampioenschap dateert echter alweer uit 1989. Bij Internazionale, momenteel koploper in de Serie A, is daarom alles ondergeschikt aan de landstitel.

Ronaldo

Topschutter Vieiri mocht evenals de lichtgeblesseerde Javier Zanetti op de tribune plaatsnemen. Basisspelers als Seedorf, Dalmat, Recoba begonnen evenals de weer van een knieblessure herstelde Ronaldo op de bank. Eenmaal op achterstand mochten Seedorf, Ronaldo en Recoba invallen.

In tegenstelling tot Inter snakt Feyenoord naar Europese erkenning. Paauwe stond op bezoek in Milaan symbool voor de honger naar internationaal succes. De verdediger kon de laatste dagen nauwelijks lopen van de pijn aan zijn enkel. Hij begon echter wel in de basis.

Feyenoord bestreed Internazionale in een met 40.000 toeschouwers nog niet voor de helft gevuld San Siro met heel veel strijd. Fanatiek aangemoedigd door de ruim 7000 meegereisde supporters wonnen de Rotterdammers in de beginfase nagenoeg alle persoonlijke duels.

Van Hooijdonk

Van Hooijdonk kreeg al in de vierde minuut een uitgelezen mogelijkheid de score te openen. Op aangeven van Paauwe schoot hij de bal van dichtbij over het doel van Fontana. Met Kalou als absolute uitblinker bleef Feyenoord het spel domineren.

Halverwege de eerste helft verloren de Rotterdammers het initiatief. Deze machtswisseling had veel te maken met het slordige spel van met name Paauwe en Ono. Internazionale kreeg drie goede kansen voor de openingstreffer. De uitblinkende doelman Zoetebier reageerde echter attent op inzetten van Ventola en Kallon (2 keer).

Eigen doelpunt

Feyenoord kwam in de 51e minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Cordoba. De Colombiaan, wegens een gele kaart ook al geschorst voor de return, werkte een voorzet van Van Hooijdonk achter zijn eigen doelman. Invaller Seedorf bereidde even later bijna de gelijkmaker voor. Ventola schoot echter oog in oog met Zoetebier over.

Van Hooijdonk bezorgde zijn club in de 74e minuut bijna de tweede treffer. De lat stond in de weg dat de Brabander dit seizoen voor de tiende keer een vrije trap verzilverde. Inter kreeg in de slotafse nog twee goede mogelijkheden voor de gelijkmaker. Tot grote opluchting van de feestende meegereisde aanhang reageerde Zoetebier echter attent op doelpogingen van Ventola.