DORTMUND - Marcio Amoroso speelde donderavond in het uitverkochte Westfalenstadion van Borussia Dortmund de beste 45 minuten uit zijn voetballeven. De Braziliaanse spits produceerde voor de rust een loepzuivere hattrick in de eerste wedstrijd tegen AC Milan in de halve finales van het UEFA-bekertoernooi.

Vooral dankzij de kapitale inbreng van de kwikzilverachtige Zuid-Amerikaan kan de Duitse ploeg de tickets voor de finale in Rotterdam alvast bestellen: 4-0.

Overwicht

Borussia Dortmund had vanaf het begin van de wedstrijd een overwicht. Milan, dat de laatste vier competitieduels won, maakte defensief een kwetsbare indruk. Al in de zesde minuut scoorde Ewerthon voor de thuisploeg. De aanvaller stond evenwel in buitenspelpositie. Twee minuten later was het toch raak voor de ploeg van trainer Sammer, die ooit voor Internazionale speelde. Contra vloerde Amoroso, waarna de Zuid-Amerikaan vanaf elf meter doel trof, 1-0.

Milan, zonder de geblesseerde topspits Sjevtsjenko, leek zich daarna enigszins te herstellen. Tot goed voetbal kwam de Italiaanse ploeg echter niet. Pas in de 33e minuut was er een kansje voor Inzaghi, kort nadat diens ploeggenoot Laursen een schot van Rosicky van de doellijn had weggehaald.

Dortmund voelde zich sterk en het Duitse zelfvertrouwen werd onderstreept door Dede. De middenvelder tilde op de Italiaanse helft tot drie keer toe de bal subtiel over een tegenstander heen voordat hij werd neergelegd. Kort daarna zette ook Amoroso zijn opponent Laursen te kijk met een lobje. De Braziliaan rondde fraai af, 2-0. Met een doeltreffende kopbal uit een voorzet van Ewerthon maakte Amoroso zijn gedenkwaardige hattrick in de 39e minuut vol.

Na de pauze behield Dortmund het initiatief. AC Milan, met aanvaller Serginho voor middenvelder Ambrosini, maakte een versufte indruk. De vrije trap van Pirlo op de paal, vlak voor de rust, bleek een incident. De Italiaanse ploeg snakte naar het eindsignaal, zeker nadat Heinrich na ruim een uur simpel 4-0 binnen tikte. Het was voor het kansloze Milan een in alle opzichten mislukte wedstrijd, die de return volgende week in Italië tot een formaliteit maakt.