Ploppen doen we allemaal weleens, maar de ploppartner van Stefano Denswil zette een plopfoto op internet. Een jeugdig rolmodel is geboren.

Door Menno Pot

Ik geef het eerlijk toe: tot twee dagen geleden kende ik het werkwoord 'ploppen' nog helemaal niet.

Ik las het voor het eerst op dinsdag 16 juli jongstleden, een uur of twee 's middags, met dank aan de jonge Ajax-verdediger Stefano Denswil en vooral de zo te zien nog iets jongere @caramelm_.

@caramelm_ is een jonge mevrouw die in haar blootje met Stefano Denswil in bed lag, wat op zichzelf natuurlijk moet kunnen. Op enig moment plaatste zij een foto van hun tweetjes op Instagram, met als bijschrift dat zij en Denswil net klaar waren met ploppen.

Het is natuurlijk jammer dat ze niet het bed deelde met Vurnon Anita of Wesley Sneijder; dan hadden we hem voortaan Kabouter Plop kunnen noemen. Stefano Denswil is 1,85 meter.

Koot & Bie

Ik begreep meteen wat ploppen betekent. Het betekent ketsen, roompotje peilen, kieren, fleppen, soppen, flenzen, in de suikerpot roeren, doktertje spelen, bonken, wippen, palen, naaien, rampetampen, van wippenstein gaan, pruim op sap zetten, of welk equivalent uit de klassieke Koot & Bie-sketch u ook prefereert.

Dat het woord ploppen mij onbekend was, wil dus beslist niet zeggen dat dat ook geldt voor de daad van het ploppen zelf. Dat wil ik toch even helder hebben. Ik plop regelmatig. Net als u. Geef het nou maar toe.

Het was, geloof ik, wél de eerste keer dat ik een nieuw Nederlands woord leerde van een beroepsvoetballer van amper twintig jaar oud. Stefano Denswil werd geboren op 7 mei in het jaar 1993.

Ik vind dat moeilijk te bevatten: dat iemand uit 1993 geen kleuter meer is, maar een grote vent die betaald voetbal speelt. En plopt. Toen de ouders van Stefano Denswil al ploppend hun zoon verwekten, stond ik al op de Diemenzijde van De Meer, als uit de kluiten gewassen knaap van zeventien.

Ploppen had ik toen, in de nazomer van 1992, nog nooit gedaan, maar ik keek er wel reikhalzend naar uit en dus doodde ik de tijd door iets vaker te vechten dan tegenwoordig. Want dat krijg je er doorgaans van, als jongens graag willen ploppen, maar daartoe (om welke reden dan ook) niet in de gelegenheid zijn.

De vraag is of de foto van @caramelm_, en haar beslissing om die via Instagram met de wereld te delen, Stefano Denswil schade zal berokkenen.

Ik denk persoonlijk van niet. Hij zal in De Lutte, waar Ajax momenteel op trainingskamp is, de nodige plopgrappen te verwerken krijgen van zijn ploeggenoten. Misschien volgen er ook nog wel wat plopspreekkoren tijdens wedstrijden.

Aanzien

Maar eigenlijk staat Denswil er best goed op, letterlijk en figuurlijk. Onder jongens zal hij aan aanzien hebben gewonnen, terwijl meisjes op de foto kunnen zien dat hij na het ploppen, zichtbaar nagenietend, op @caramelm_ gericht bleef: hij kust haar, zijn arm op de ronding van haar heupen gedrapeerd. Kortom: naspel. Daar scoor je punten mee. Ik vermoed dat Stefano Denswil als plopper meer ervaring heeft dan als profvoetballer.

Met de reputatie van Stefano Denswil komt het wel goed. Het was, voor de goede orde, ook niet Denswil maar @caramelm_ die de foto op internet zette en het bijschrift schreef.

Toen ik dat gisteren aan een vrouw uitlegde, maakte ik een domme fout. Ik noemde Denswil de plopper en (nog erger) @caramelm_ de geplopte. Een bepaald slag vrouwen vindt dat seksistisch. Hetzelfde slag, vermoed ik, dat boos wordt wanneer je negatief doet over het hilarische gekluns van de Oranje-vrouwen op het EK.

Enfin, je mag niet zeggen: "Ik heb zin om jou eens goed te ploppen", want dan degradeer je haar tot passieve ontvanger. Je moet zeggen: "Ik zou wel eens met jou (!) willen ploppen." Ploppen doe je samen.

Knoop dat in je oren, voor als je zelf weer eens gaat ploppen. En denk vooral ook aan dat naspel: die o zo belangrijke post-plop. Doe als Denswil. We kunnen veel van hem leren.