Patrick van Luijk is geschokt door de positieve dopingtest van Asafa Powell. Zondag werd bekend dat zijn oude trainingsmaatje is betrapt op het stimulerende middel oxilofrine. Ook een dopingtest van Tyson Gay bleek positief.

"Ik was zwaar verbaasd. Ik kan niet geloven dat Powell bewust iets heeft ingenomen. Ik heb hem van zo dichtbij meegemaakt. Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur, maar ik denk niet dat hij bewust heeft gebruikt", aldus de momenteel geblesseerde sprinter tegen NUsport.

De 28-jarige Van Luijk, die een Jamaicaanse vader heeft, trainde in 2009 en 2010 in totaal zes maanden met Powell op het eiland. Hij herkent zich niet in de geruchten dat de Jamaicaanse atleten weinig worden gecontroleerd.

"Ik weet niet wie dat allemaal loopt te roepen, maar ze kwamen regelmatig controleren. Powell is ook helemaal niet het type om te gebruiken. Dit is natuurlijk verschrikkelijk voor Jamaica, atletiek is daar heel belangrijk. Iedereen is heel enthousiast over de sport."

Oprotten

Van Luijk heeft nog steeds af en toe contact met Powell, die één van zijn helden in de atletiek is. "Ik heb hem een berichtje gestuurd, maar hij heeft nu wel andere dingen aan zijn hoofd. Ik heb niet gevraagd wat er is gebeurd. Ik heb hem gewoon sterkte gewenst."

"Dit heeft een grote impact op zijn toekomst. Een eventuele schorsing van twee jaar betekent niet alleen dat hij niet kan lopen, maar ook dat al zijn tijden uit het verleden met een schuin oog worden bekeken."

Voor het WK atletiek heeft het grote gevolgen. Powell en Gay zullen er volgende maand in Moskou niet bij zijn. "Alle ogen waren op dat toernooi gericht. Usain Bolt was niet zo scherp als normaal en Gay was on fire. Het zou superspannend worden. Nu wordt het een one man show."

De positieve test is volgens Van Luijk niet de schuld van Powell zelf. "Ik geloof echt dat het onbewust is. Misschien heeft hij de verkeerde mensen vertrouwd. Atleten hebben talenten, maar sommige dingen moet je uitbesteden. Als een voedingsdeskundige zegt dat iets veilig is, moeten wij het maar geloven."

"We moeten onderscheid maken tussen jongens die doelbewust gebruiken en die onbewust gepakt worden. Voor die eerste groep heb ik totaal geen respect, die moeten oprotten omdat het ten koste van mijn plaats gaat. Het blijft natuurlijk nooit goed als je gepakt wordt."

Absurd

De positieve testen zijn voor Van Luijk geen aanleiding om niemand van zijn concurrenten meer te vertrouwen. "Daar houd ik me niet mee bezig. Als atleet geloof ik gewoon mezelf omdat ik geen controle heb over wat andere mensen doen. Ik weet dat ik mijn best doe om alles uit mezelf wil halen."

"Natuurlijk heb ik weleens mijn gedachtes over mensen, dat heeft iedereen denk ik wel. Sommige mensen raken nooit geblesseerd, daar kun je ook vraagtekens bij zetten. Maar als ik daar mee bezig ben, raak ik zelf gefrustreerd en dat heeft geen zin."

Van Luijk heeft nog geen contact gehad met zijn Nederlandse collega's over de impact die dit heeft op de atletiekwereld. "Dit nieuws is als een bom ingeslagen. Iedereen is een beetje geschokt en we moeten dit eerst zelf even verwerken."

Hij is niet bang dat dit ook gevolgen heeft voor het atletiek in eigen land en benadrukt dat hij zelf schoon rondloopt. "Daar maak ik me helemaal niet druk over. Of we het wielrennen achterna gaan? Nee, dat niveau gaan we niet halen denk ik. Dat is gewoon absurd."

Lees al het dopingnieuws in het dopingdossier van NUsport