De Jamaicaanse atleet Asafa Powell is betrapt op het gebruik van doping, zo heeft zijn manager zondag bekendgemaakt.

De dertigjarige sprinter heeft tijdens de nationale kampioenschappen, die tevens dienden als kwalificatiewedstrijd voor de aankomende WK in Moskou, positief getest op het gebruik van oxilofrine.

''We bekijken nu met het wereldwijde anti-dopingagentschap WADA hoe het stimulerende middel in zijn lichaam terecht is gekomen'', zo liet Paul Doyle weten aan persbureau Reuters.

Naast Powell zijn nog vier Jamaicaanse atleten betrapt, waaronder zijn vrouwelijke collega Sherone Simpson (28).

Zij maakte deel uit van de Jamaicaanse sprintploeg die goud won op de Olympische Spelen van 2004 en zilver in 2012.

De andere drie namen zijn nog niet officieel bekendgemaakt. Volgens Britse media zou Nesta Carter een van die drie zijn. Hij liep zaterdag in Madrid nog een razendsnelle 100 meter: 9,87. Carter was voorheen vooral succesvol op de 4x100 meter, waarop hij in 2008 en 2012 olympisch goud won.

Powell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter, hij liep in 2007 een tijd van 9,74. Nadat zijn landgenoot Usain Bolt het record al scherper had gesteld, kwam Powell in 2008 tot een persoonlijk record van 9,72, waarmee hij vierde staat op de wereldranglijst aller tijden.

Zondag werd ook bekend dat de Amerikaan Tyson Gay positief had getest, met 9,69 de nummer twee op die eeuwige ranglijst.

De Jamaicaanse atletiek kwam vorige maand ook al in opspraak toen drievoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown werd betrapt en voorlopig geschorst.