De vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk is zondag voor de klassementsrenners een dag van de waarheid. De finish van de langste etappe van deze Tour (242,5 kilometer) ligt boven op de mythische col Mont Ventoux. 

Vanuit Nederlands oogpunt is de grote vraag of Bauke Mollema en Laurens ten Dam hun topklasseringen in het algemeen klassement kunnen behouden.

Absolute scherprechter van de rit is de Mont Ventoux, maar toch mag ook de aanloop naar de roemruchte berg niet onderschat worden. Met drie colletjes van de vierde categorie en een van de derde is de weg geen moment vlak.

Op ruim twintig kilometer van de meet wordt de voet bereikt van de Mont Ventoux, die een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent kent.

De Mont Ventoux is na Ax-3 Domaines de tweede aankomst bergop. Op de col in de Pyreneeën was geletruidrager Chris Froome de sterkste.

Grote vraag is hoe Froome en met name zijn ploeg Team Sky zich gaat houden. In de waaieretappe van vrijdag naar Saint-Amand-Montrond raakte Froome totaal geïsoleerd en verloor hij meer dan een minuut op onder meer Mollema, Ten Dam en Alberto Contador.

De op voorhand toch al interessante etappe krijgt nog een extra dimensie vanwege 'Quatorze Juillet'. Op deze Franse nationale feestdag kiezen de Franse coureurs traditiegetrouw de aanval. Dat de Fransen deze Tour nog zonder ritzege zijn, zal hun aanvalsdrang alleen maar versterken.

Belkin

De laatste keer dat de Tour de Mont Ventoux aandeed was in 2009. Destijds redde Juan Manuel Garate een desastreus verlopen Tour voor de voormalige Rabobankploeg. Hoe anders is de situatie nu voor de inmiddels tot Belkin omgedoopte equipe.

De Nederlandse formatie heeft twee renners in de top vijf van het klassement. Nummer twee Mollema heeft een kleine tweeënhalve minuut achterstand op Froome, nummer vijf Ten Dam iets meer dan drie minuten. Tussen Mollema en Ten Dam staan Saxo-coureurs Contador en Roman Kreuziger.

Simpson

De Ventoux kent ook zijn keerzijde. Bij het grote publiek zal de berg vooral herinneringen oproepen aan de dood van Tommy Simpson. De Brit viel in 1967 tot tweemaal toe van zijn fiets en liet op weg naar het ziekenhuis het leven.